Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 32cb79
Politiek Meierijstad

Begroting akkoord: bouwen, bereikbaarheid en duurzaamheid

Meierijstad - Inhoudelijk was hij amper verrassend, de begrotingsbehandeling van Meierijstad maandagavond. Veel open deuren, clichés en uitspraken waarover al eerder raadsbreed instemming was bereikt passeerden de revue. Bouwen, bereikbaarheid en duurzaamheid werden het vaakst genoemd, daar was ook de meeste overeenstemming over. In een ruime meerderheid stond de gemeenteraad achter de – sluitende – begroting, waarbij menig oogje werd dichtgeknepen vanwege de enorme klus die een begroting voor een nieuwe fusiegemeente betekent.

Het goede nieuws was, dat huishoudens in 2018 gemiddeld iets minder betalen aan gemeentelijke belastingen dan daarvoor, en ook in vergelijking met omliggende gemeenten draait Meierijstad een mooi gemiddelde. Op de gemeentepagina van DeMooiRooiKrant van vorige week staat de begroting beknopt, voor iedereen begrijpelijk, samengevat. Bij het grootste knelpunt, woningbouw, meldde portefeuillehouder Eus Witlox maandagavond dat daar nog dit jaar een klap op gegeven wordt, in de raadsvergadering van 21 december. Daarbij worden ook alle wijk- en dorpsraden betrokken.
SP en GBM (Gemeentebelang Meierijstad) stemde tegen de begroting omdat daarin volgens hun de mens niet centraal staat, de andere fracties waren vóór.

Hilarisch
De meeste tijd en aandacht ging echter naar de vier ingediende moties (initiatiefvoorstellen) en de drie ingediende amendementen (wijzigingsvoorstellen). Bijvoorbeeld om 100.000 euro beschikbaar te stellen voor het (EU)regio event 'We Are Food 2018'. SP en Hart voor Schijndel waren het daar uit principe niet mee eens, omdat de prijs Europese Regio Gastronomie 2018 niet door Brabant gewonnen was, maar gekocht. Peter Verkuijlen (GBM) wilde een deel van het bedrag bestemmen voor kunst en te kijken hoeveel geld de gemeenteraad daarvoor over had. Uiteindelijk werden ze alle ofwel ingetrokken vanwege onvoldoende steun of in het vertrouwen dat de gemeente er al mee bezig was, of doorgeschoven naar december.
Maar voor het zover was, volgde er een verhitte en regelmatig ook hilarische discussie. Voor sommigen misschien zonde van de tijd. Maar wie weer eens wat anders wil zien dan de gelikte amusementsprogramma's op tv, zou eens een kijkje kunnen nemen in het archief van de live opnames. https://channel.royalcast.com/meierijstad/#!/gemeentemeierijstad/20171106_1.
Een mooie kans om onze lokale volksvertegenwoordigers de degens te zien kruisen en elkaar verbaal vliegen af te vangen. Het regende brutaliteiten en spitsvondigheden. Laurens van Voorst (Hart voor Schijndel) maakte er zelfs een soort one-man show van, maar vergiste zich een paar keer. Bij zijn zoveelste uitglijder gooide burgemeester Marcel Fränzel olie op het vuur. "Meneer van Voorst, gelukkig zijn wij een dementie-vriendelijke gemeente". De zaal lag dubbel, maar Van Voorst had het laatste woord. "Als ik dit woord in de krant tegen kom, voorspel ik dat u per 6 december geen burgemeester meer bent van Meierijstad. Is dit een dreigement? Ja, dit is een dreigement!"

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Bent u blij dat de werkweken weer beginnen?Reageren!