Lambert van Nistelrooij (midden), maar ook de wethouders Van der Pas en Goijaarts kwamen de mannen uitzwaaien.
Lambert van Nistelrooij (midden), maar ook de wethouders Van der Pas en Goijaarts kwamen de mannen uitzwaaien.

Niet één, maar drie opleggers naar Oekraïne

Algemeen

Sint-Oedenrode – Vorig jaar reed de stichting Meierijstad Helpt Oost-Europa met één oplegger naar Oekraïne, maar dit jaar is alles verdriedubbeld. Met maar liefst drie vrachtwagens vertrok een team van vrijwilligers vrijdagochtend vanaf de Markt. Dit keer is Oekraïne het doel. Europarlementariër Lambert van Nistelrooij kwam een hart onder de riem steken.

De CDA'er is vanuit Deurne betrokken bij een zelfde soort stichting: Stichting Leven voor Leven. Zij leveren twee van de drie opleggers waar Frans van den Nieuwenhuijzen en zijn team mee op pad gaan. Die opleggers zijn tot de nok toe gevuld met spullen die in Oost-Europa hard nodig zijn. Het wordt allemaal aan de stichting geschonken. "De stukken in DeMooiRooiKrant hebben een ongekende impact", vertelt Frans van den Nieuwenhuijzen. "Iedere keer weer reageren daar mensen op en bieden ze hulp aan. In goederen én diensten. Als een olievlek wordt het dan verspreid en daardoor krijgen we nog meer aangeboden. Dit jaar hebben we zoveel dat we met extra opleggers moeten gaan rijden." Door het jaar heen verzamelen Hans Nieuwkamp, Ron Bezoen en Frans de spullen thuis en met hulp van anderen pakken ze alles in dozen. Soms worden goederen uitgeruild met de stichting in Deurne.
Een week zijn de heren op pad. Ze gaan naar noordoost-Oekraïne, zo'n zestig kilometer voor de Russische grens. "Oekraïne in is niet zo'n probleem. Polen uit wel. Daar komt het nodige administratieve werk bij kijken. Volgende week zaterdag hopen we weer terug te zijn", blikt Ron alvast vooruit.
Na het handen schudden met Lambert van Nistelrooij klommen de heren in de trucks. Twee aan twee in iedere cabine. "Af en toe wisselen we, dan zitten we allemaal een keer bij elkaar. Het is ook nog eens gezellig", sluit Hans af, pal voor vertrek.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding