Afbeelding

Wake up call: hospice

Algemeen

Sint-Oedenrode - Joehoe, Meierijstad heeft een hospice! Oh, dat wist u al? Dan woont u vast in Sint-Oedenrode. Of in Veghel. Jongstleden 20 februari ging er een oproep de deur uit voor de oprichting van een seniorenraad voor heel Meierijstad. Zo'n seniorenraad kan de wensen van de senioren uit heel Meierijstad verzamelen en uitdragen. "Bijvoorbeeld de vraag of er in Meierijstad een hospice moet komen." Nou mensen, een hospice hebben we al. Een in Rooi én een in Veghel zelfs. Totaal verschillend.

Voor wie het nog niet wist: een hospice doet alles om een laatste levenswens, uitgesproken of niet, in vervulling te laten gaan. Het ene hospice legt een zwaarder accent op medische (palliatieve) zorg, het andere op een liefdevolle verzorging en verpleging in een warme, huiselijke omgeving. Wij van hospice Dommelrode doen het laatste. We weten niet wanneer, maar het levenseinde overkomt ons uiteindelijk allemaal, onze naaste, onze medemens. Of die nu uit Sint-Oedenrode komt, uit Schijndel of uit Veghel, ze zijn even welkom.

Begrijp me goed, deze wake up call is in de eerste plaats bedoeld voor ons zelf. De voorbereiding van hospice Dommelrode was een gigantische klus en vanaf de opening in augustus 2015 waren we vooral aan het bijkomen van de hectiek, oneindig veel mensen bedanken, vrijwilligers mobiliseren en faciliteren, dingen regelen die we meteen nodig hadden, fondsen werven, ons gezicht laten zien. In Sint-Oedenrode.

Een jaar later werden we compleet overstemd door de tsunami die de komst van Meierijstad teweeg bracht. Politieke partijen voerden campagne met alle middelen, het electoraat vierde na de uitslag een feestje of likte haar wonden, er ontstond een levendig kaartspel met samenwerkingsverbanden, samenwerkingspartners vonden of verloren elkaar, iedereen baande zich een weg naar de pers en naar het front om harmonisatie of knelpunt nummer zoveel bovenaan de actielijst te krijgen.

Tussen de naschokken door hebben we de schade opgenomen. Gelukkig viel het mee. Er hoefde alleen een laagje stof te worden afgeblazen. Dat doen we met een maandelijkse column in de lokale weekbladen, genaamd "Hotspice". Dat is geen typfout, maar een verleidingstruc. We willen weer "hot" worden, uw aandacht trekken. Niets menselijks is ons vreemd.

Al zijn onze bewoners steeds tijdelijk, onze financiële afhankelijkheid is dat allerminst. Zelf worden we geen cent 'wijzer' van ons werk voor het hospice, integendeel. Een hospice werkt met vrijwilligers, van gezelschapsdame tot arts. We krijgen zelfs geen onkostenvergoeding. Maar de vaste lasten plus een heleboel incidentele kosten lopen gewoon dóór.

Meer weten? Neem eens een kijkje op www.hospicedommelrode.nl/

Op naar onze volgende column!

Jan Egmond

Bestuurslid communicatie

Stichting vrienden van Hospice Dommelrode