Logo mooirooi.nl
  | Fotonummer: 396f8b
Gemeentenieuws

Noodopvang vluchtelingen sluit definitief de deuren

Meierijstad - De noodopvang voor vluchtelingen op het voormalige ziekenhuisterrein Bernhoven gaat per 1 maart dit jaar definitief dicht. Het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) levert de gehuurde ruimte terug aan de eigenaar: Ontwikkelingscombinatie Bernhoven.

Vanwege de grote toename van het aantal vluchtelingen dat asiel aanvroeg, besloot de toenmalige gemeente Veghel eind 2015 groen licht te geven voor de komst van een tijdelijke noodopvang voor  maximaal 300 vluchtelingen. Een deel van het voormalige ziekenhuis Bernhoven werd hiervoor geschikt gemaakt. Toen de noodopvang in juli 2016 klaar was, was het aantal vluchtelingen dat asiel aanvroeg dusdanig terug gelopen dat het COA besloot de opvang 'tot nader order' niet in gebruik te nemen.

De noodopvang was tot 1 mei dit jaar beschikbaar. Het COA heeft nu aangegeven deze niet meer in gebruik te nemen en de gehuurde ruimten per 1 maart terug te leveren aan de Ontwikkelingscombinatie Bernhoven (BrabantWonen en AM). Vanaf deze datum neemt Gapph het leegstandsbeheer van het gehele complex weer voor haar rekening. Rond de ingebruikname van de noodopvang was een overlegcommissie met onder meer omwonenden en instellingen actief. De gemeente en het COA is deze commissie zeer erkentelijk voor de geleverde inzet.

Eerder lagen er, naast de bouw van vrijstaande woningen en tweekappers, plannen voor onder meer de bouw van een woonzorgcentrum en de vestiging van een polikliniek op het terrein van het voormalige ziekenhuis. Deze plannen betroffen alleen het binnengebied en zijn inmiddels van de baan. De Ontwikkelingscombinatie onderzoekt nu samen met de gemeente wat een goede nieuwe invulling zou kunnen zijn voor het binnenterrein. Naar verwachting komt hierover in het voorjaar meer duidelijkheid. Aan de buitenzijde van de voormalige ziekenhuislocatie – langs de Burgemeester de Kuijperlaan en de Gasthuisstraat – blijft vooralsnog de bouw van vrijstaande woningen en tweekappers gepland.

Reageer als eerste
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De Rooise Markt is nodig aan een opknapbeurt toe.Reageren!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227001&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooirooi.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>