Afbeelding

Vluchtelingenplan Meierijstad vastgesteld

Algemeen

Sint-Oedenrode - Donderdagochtend is in Schijndel het Plan van Aanpak voor de opvang van vluchtelingen door de acht burgemeesters van de zogeheten As50+-gemeentes aangeboden aan Commissaris van de Koning Wim van de Donk.

Voor Meierijstad betekent dit een taakstelling voor 314 vluchtelingen tot en met 2017, in locaties voor maximaal vijf jaar. Voor de langere termijn wordt de taakstelling van Meierijstad ten opzichte van de andere subregio's aangepast, omdat Meierijstad naar verhouding achter loopt. Als de stroom vluchtelingen niet afneemt, zal dit neerkomen op een verhoging.   

De noodopvang in Veghel in Bernhoven, met een capaciteit voor 300 vluchtelingen, blijft tot eind 2017 open. De opdracht aan alle As50+ gemeenten is om dit jaar in totaal nog 690 asielzoekers opvang te bieden, en 679 statushouders een regulier onderkomen te bieden. Die opdracht maakt deel uit van het plan om in Brabant voor eind 2016 voor 14.000 opvangplekken te zorgen.

Noodopvanglocaties
De 300 bedden in Veghel werden echter niet meegeteld met de 690 bedden die nog moesten worden gevonden. De drie gemeenteclusters gaan nu werken aan een concreet plan om de opvang van de grond te krijgen. Voor 14 juni moet dat plan klaar zijn,  zodat de gemeenteraden daar voor 15 juli een besluit over kunnen nemen. De voorgestelde opvanglocaties worden voor die tijd nog niet openbaar gemaakt.