Afbeelding

Nieuw educatieprogramma de Poepfabriek

Algemeen

Sint-Oedenrode - Waterschap De Dommel heeft een nieuw educatieprogramma: de Poepfabriek. Het programma is ontwikkeld voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen en bestaat uit een interactieve lesmodule en een excursie op een rioolwaterzuivering. De leerlingen krijgen de opdracht om dé Poepfabriek van de toekomst te bouwen. Tijdens het uitvoeren van deze opdracht leren zij alles over het opwekken van biogas uit poep en plas en het maken van bioplastics.

Jaarlijks gaan zo'n 2.500 leerlingen van het basisonderwijs op excursie naar de rioolwater-zuiveringen in Eindhoven, Hapert en Tilburg. Deze excursies vormen een belangrijke basis voor de educatieactiviteiten van het waterschap. Naast de standaardexcursie is het nu ook mogelijk om de leerlingen een stapje verder te laten gaan. Het nieuwe educatieve en interactieve programma de Poepfabriek leidt de leerlingen niet alleen rond op een rioolwaterzuivering, maar daagt ze uit vier weken lang mee te denken met het waterschap: welke stoffen kun je uit rioolwater halen? Met de Poepfabriek wordt een omslag in denken gemaakt: rioolwater is niet langer meer een afvalproduct, maar een bron van groene energie en bruikbaar voor het terugwinnen van grondstoffen.

Rioolwaterzuiveringen worden energie- en grondstoffenfabrieken
De waterschappen in Nederland maken al jarenlang vuil rioolwater schoon en lozen dat op de beken en rivieren. Waterschappen werken hard aan een ombouw, waarbij zij ook energie en grondstoffen uit rioolwater halen. Milieubewust en gericht op de toekomst. Op dit moment bouwt Waterschap De Dommel de rioolwaterzuivering in Tilburg om tot een Energiefabriek. Rioolwaterzuiveringen veranderen en daarmee het verhaal van het rioolwater.

Waterbewuste jongeren
Jongeren zijn niet zo betrokken bij thema's als waterveiligheid, voldoende water en schoon water. Het creatieve en interactieve karakter van de Poepfabriek daagt hen uit om met de thema's bezig te zijn. Via e Poepfabriek maken basisschoolleerlingen kennis met de rioolwaterzuivering van het waterschap. Aan de hand van de lessen van professor Zoutberg worden de leerlingen bewust gemaakt van het belang van schoon water voor het Dommelgebied en de rest van Nederland.

De Poepfabriek won de Waterinnovatieprijs 2014 in de categorie Ruimte voor Innovatie. Het programma is ontwikkeld door Stichting Tijdgeest, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en PWN waterleidingbedrijf Noord-Holland. Waterschap De Dommel past het programma nu toe voor het basisonderwijs in zijn werkgebied.