Het kunstgras van VV Nijnsel is nu in haar tweede seizoen.
Het kunstgras van VV Nijnsel is nu in haar tweede seizoen.

Wedstrijden op kunstgras Nijnsel gaan dit weekend door

Algemeen

Sint-Oedenrode – Door een uitzending van Zembla is het rubber wat op veel kunstgrasvelden is gestrooid in opspraak gekomen. Toch zegt het RIVM dat niemand zich voorlopig zorgen hoeft te maken over eventuele negatieve effecten daarvan. VV Nijnsel heeft vertrouwen in die uitspraak en laat daarom de wedstrijden op kunstgras komend weekend in ieder geval doorgaan. Voorzitter Wil Kremers gaf tevens te kennen dat de club de uitkomst van een landelijk spoedoverleg gaat afwachten. Dat zal maandag plaatsvinden tussen de KNVB, de overheid en Vereniging Sport en Gemeente (VSG).

Het RIVM begrijpt de onrust die is ontstaan naar aanleiding van de uitzending van Zembla over de veiligheid van het sporten op kunstgrasvelden. Op basis van de bestudeerde informatie verwacht het RIVM niet dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico's voor de gezondheid. Volgens het RIVM is er nu geen reden om te stoppen met sporten op deze velden. Wel adviseert de instantie dat ouders moeten voorkomen dat kinderen met de rubberen korrels spelen. Daarnaast raden ze aan om na het sporten te douchen en schone kleren aan te trekken.

Op verzoek van het ministerie van VWS is in januari 2016 nog eens kritisch naar de studie-opzet van de bij Zembla omstreden INDUSTOX studie gekeken. Het RIVM concludeert dat er PAKs uit rubbergranulaat kunnen vrijkomen, er zijn echter geen aanwijzingen dat dit leidt tot een gezondheidsrisico voor de sporter. Wel heeft het RIVM aanbevolen aan het Ministerie om alle nieuwe informatie te evalueren. Het is dan ook goed dat het European Chemical Agency (ECHA) in opdracht van de Europese Commissie onderzoek doet naar de risico's van rubbergranulaat. De uitkomsten hiervan worden begin 2017 verwacht.