Afbeelding

Spoedzoekers maken meer kans op een woning

Algemeen

Sint-Oedenrode - Vanaf september 2016 adverteert Daarwilikwonen - het gezamenlijk woonruimteverdeelsysteem van de drie corporaties in de gemeenten Boxtel, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode- zogenaamde 'lotingwoningen'.

Een beperkt deel van alle vrijgekomen woningen krijgt vanaf dat moment via loting een nieuwe bewoner. Daarmee maken ook spoedzoekers kans op een woning. Dit zijn woningzoekenden die weinig tot geen inschrijftijd hebben opgebouwd, maar wel huisvesting zoeken. Denk daarbij aan starters en mensen die gescheiden zijn.

Eerlijke kans voor iedereen
Deze nieuwe manier van toewijzen biedt iedere ingeschreven woningzoekende evenveel kans. "Eind september plaatst Huis & Erf zes tijdelijke woningen in de Neerlandstraat in Schijndel. De woningen worden maximaal twee jaar verhuurd aan eenpersoonshuishoudens vanaf 23 jaar. Twee van de zes woningen  worden geadverteerd via het lotingsmodel ", aldus Marcel Meulen, directeur-bestuurder van Huis & Erf.
"Met loting hopen wij dat starters eerder in aanmerking komen voor een huis. De eengezinswoningen, ofwel het 'neusje van de zalm', blijven in Boxtel bestemd voor degene die het langst staan ingeschreven. Dat woningtype doet dus niet mee",  aldus bestuurder Rob Dekker van St. Joseph uit Boxtel. Iedere corporatie beslist dus zelf welke woningen meedoen. Woningzoekenden die urgentie krijgen, kunnen niet op de lotingwoningen reageren.

Geautomatiseerde notaris
De loting wordt uitgevoerd door een computer. Het is een gecertificeerd systeem dat werkt als notaris. Alleen passende reacties krijgen een plaats op de ranglijst. Dat wil zeggen dat het inkomen moet passen bij de huurprijs.

Bekende reactieprocedure
Net als bij de reguliere toewijzing, blijft een lotingwoning 7 dagen op de website staan. Iedereen die staat ingeschreven bij Daarwilikwonen kan reageren.

Tipbericht
Later in dit jaar kunnen woningzoekenden zich aanmelden voor een tipbericht vanuit Daarwilikwonen. Ze stellen dan zelf hun woonwensen in (zoals locatie en woningtype) en krijgen bericht als een passende woning vrij komt.