Afbeelding

'Op en rond het Smitsorgel'

Algemeen

Op zaterdag 3 sept. as. om 15.30u. sluiten Louise Rijs (alt), Arnold Ardts (bariton), Els Althuizen (blokfluit), Fiet Nafzger (blokfluit) en Bert Augustus (orgel) deze reeks af met een welluidend en harmonieus concert onder de titel: 'Ein Geistliches Konzert um Buxtehude'

Sint-Oedenrode - In de afgelopen twee maanden heeft u kunnen genieten van een reeks schitterende zomerconcerten: 'Op en rond het Smitsorgel'. (Sint-Oedenrode, Centrum)

Met sonore vocale en instrumentale klanken bereiken deze vijf muzikanten niet alleen de hele driedimensionale ruimte van de Martinuskerk maar raken zij iedere individuele concertbezoeker. Stichting Smitsorgel nodigt u dan ook graag en van harte uit om dit gratis concert bij te wonen.

Louise Rijs is geboren te Venlo-Blerick, studeerde aan het Maastrichts Conservatorium solozang bij Elisabeth Ksoll en piano bij Joop Grubben. Voor beiden behaalde zij de onderwijsbevoegdheid en bovendien voor solozang het diploma Uitvoerend Musicus. Zij zette haar zangstudie voort bij Erna Spoorenberg. Naast het klassieke repertoire zingt zij graag oude en eigentijdse muziek.

Arnold Ardts werkte na zijn studie aan de Pedagogische Academie enkele jaren als onderwijzer. Hij studeerde Schoolmuziek en solozang aan het Maastrichts Conservatorium en solozang bij Elisabeth Ksoll. Na zijn zangopleiding vervolgde hij zijn zangstudie bij Erna Spoorenberg. Gedurende meer dan 25 jaren was hij docent zang en koorscholing aan verschillende muziekscholen in Schijndel en Sint-Oedenrode, Veghel, Gennep en Boxmeer.

Els Althuizen studeerde blokfluit aan het Conservatorium in Tilburg bij Pieter van Veen en sloot deze opleiding af met de diploma´s docerend musicus (1980) en uitvoerend musicus (1981). Later studeerde ze nog verder bij Marijke Miessen in Amsterdam. Ze maakte deel uit van diverse muziekgezelschappen en verleende medewerking aan radio- en cd-opnames en aan de instrumentale begeleiding van koren tijdens concerten. Momenteel speelt ze in "De Bijenkorf, gezelschap voor Barokmuziek", en is ze een van de vaste instrumentale begeleidsters van de "De Witt Academy".

Fiet Nafzger studeerde blokfluit aan het Conservatorium in Maastricht. Zij gaf les aan het Conservatorium in Maastricht en aan verschillende muziekscholen. Ze was docent van vele Huismuziekcursussen, waaronder gespecialiseerde cursussen in oude muziek, o.a. weekenden rond de muziek van Dufay, Josquin Desprez en middeleeuwse troubadours. Fiet Nafzger was mede-oprichtster van twee ensembles voor oude muziek: "Het Huelgas Ensemble" en "Syrinx".

Bert Augustus werkt sinds 1989 als campanoloog bij klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts te Asten. Hij studeerde natuurkunde, orgel, theorie der muziek en beiaard. Hij was organist aan de Brigidakerk in Geldrop, de Willibrorduskerk in Berkel-Enschot en de Thomaskerk te Eindhoven. Als beiaardier was hij verbonden aan het Oude Willibrorduskerkje in Waalre en aan de Philipsbeiaard (Catharinakerk) in Eindhoven. Sinds 2002 is hij de vaste bespeler van Smits (I) orgel (1839) in Sint-Oedenrode.