Janny Forsten zit hier uiterst rechts
Janny Forsten zit hier uiterst rechts

De 25e Ouderenkermis voor Janny Forsten

Algemeen

Sint-Oedenrode - De Ouderenkermis wordt over een paar weken voor de vijftigste keer gehouden. Veel partijen zijn bij de opzet betrokken. Onder hen ook Welzijn de Meierij en dan met name in de persoon van Janny Forsten. Zij is al vanaf 1992 betrokken bij de Ouderenkermis en blikt daar in DeMooiRooiKrant graag op terug.

De hoeveelste Ouderenkermis wordt dit voor jou?
"Dit jaar wordt mijn 25e keer. In die maand ben ik begonnen als directeur van de Stichting Welzijn Ouderen. Het heette toen overigens nog Stichting voor Open Bejaardenwerk."

Wat is je rol?
"Mijn rol was en is: de stoelen, parasols en tafels huren voor rond de autoscooters. Deze zet ik met vrijwilligers/collega's in de ochtend van de Ouderenkermis klaar. Ik regel het seniorenorkest die muziek maakt aan het begin en in de pauze. Verder koop ik namens Welzijn De Meierij een cadeautje voor de kermisexploitanten die bijdragen aan de Ouderenkermis. Dit was sinds jaar en dag een onderdeel van een Wedgwoodservies. Daar was mijn voorgangster Mia Rooijakkers mee begonnen. Dit kocht ik bij Montmartre (Kerkplein) en de eigenaresse hield bij welke onderdelen al gegeven waren. Echter Montmartre is er niet meer en nu zoek ik elk jaar naar een typisch Roois product; bier, likeurtje, etc. Ik nodig elk jaar het college uit om aanwezig te zijn bij de hoofdprijstrekking, die de burgemeester verzorgd.

Waarom is de Ouderenkermis zo belangrijk?
De Ouderenkermis voorziet duidelijk in een behoefte. Mijn collega's en ik hebben lang gedacht dat de Ouderenkermis een aflopende zaak zou zijn. Dat er een generatie zou komen die geen behoefte meer heeft aan dit soort evenement, maar sinds jaar en dag blijft de belangstelling vrijwel constant. Het is mooi om te zien dat ouderen die het hele jaar door ziek, zwak of misselijk zijn als een van de eersten aanwezig zijn om maar niets van de kermis te missen en zeker niet het lotje voor de prijzen. Ik vind het ook fijn dat er elk jaar een hele hoek door de ouderen van Odendael wordt bezet. De Ouderenkermis is echt een vast onderdeel van Rooi kermis. Ik ga er elk jaar heen en heb een rol bij het uitdelen van de loten en vervolgens met Piet Duffhues de trekking te doen op de autoscooters, waarbij Tiny Vermolen als opvolger van Jo Kunkels de nummers opleest voor het publiek."

Heb je nog een anekdote?
"Ik heb niet echt een leuke anekdote, maar waar ik zelf dierbare herinneringen aan heb, is nog uit de tijd van onze Stichting Welzijn Ouderen waar wij met drie professionals op kantoor zaten. Aansluitend aan de Ouderenkermis hadden mijn collega's Diny Kuijpers (inmiddels vertrokken naar Spanje voor haar B&B) en Jaap Krouwel (in 2011 overleden) ons 'personeelsuitje'. We gingen dan o.a. met Jo Kunkels en Piet Duffhues van kroeg naar kroeg met afsluitend ergens eten. Wim Timmers, onze toenmalige voorzitter van SWO, hield ons vanuit zijn stoel in de voorkamer in de gaten of we het niet te gek maakten. We hebben weleens fietsen van hem en zijn vrouw moeten lenen omdat het verstandig was om de auto te laten staan."