Een indruk van de Brabantse kamioenschappen in 2010
Een indruk van de Brabantse kamioenschappen in 2010

Topruitersport én Streekmarkt in Nijnsel

Algemeen

Nijnsel - Het is de Nijnselse Ruiters en Ponyruiters weer gelukt. Dit jaar mogen ze alweer voor de vierde keer het Brabantse Kampioenschap dressuur en springen organiseren. In 2001, 2005 en 2010 kreeg de Nijnselse vereniging deze eervolle taak ook al toebedeeld. Over anderhalve week, op zaterdag 13 en zondag 14 augustus strijden op de percelen van familie Van Gastel aan de Sonseweg en Villenbraken zo'n drieduizend combinaties om de Brabantse titels. Tijdens het weekend moet de Streekmarkt de andere grote trekpleister worden.

"Dit jaar is een bijzonder jaar voor onze vereniging", vertelt voorzitter Maarten Aarts. "We vieren dit jaar ons veertigjarig bestaan en dan is het toch bijzonder om de Brabantse Kampioenschappen te mogen organiseren. Eigenlijk hadden we aan de KNHS, de overkoepelende bond, gevraagd om de kampioenschappen in 2015 naar Nijnsel te laten komen. Dat is toen niet gelukt, maar dit jaar zijn we er natuurlijk ook heel erg blij mee".

Het wedstrijdprogramma is over twee dagen verdeeld. Zaterdag staan de pony's op het programma en zondag is het de beurt aan de paarden. Beide dagen zullen zo'n 1200 tot 1500 combinaties op het achttien hectare grote terrein tussen de Sonseweg en de Dommel strijden om de titels in springen, dressuur en afdelingsdressuur.

Hoog niveau
"Het publiek kan wedstrijden op een hoog niveau verwachten", vervolgt Maarten. "Omdat de afdeling Brabant de grootste landelijke afdeling van de KNHS is, is de belangstelling om aan het Brabantse
Kampioenschap ook erg groot. Zo groot zelfs dat in de zes kringen, die onze provincie telt, selectiewedstrijden worden gehouden. Dat garandeert dat elke kring zijn beste combinaties zal afvaardigen en dat maakt de beide dagen voor het publiek natuurlijk extra aantrekkelijk".

Toch zullen er enkele topruiters niet in Nijnsel aan de start verschijnen. Dat heeft alles te maken met de Olympische Spelen die  tegelijkertijd in Rio de Janeiro plaatsvinden. Omdat natuurlijk niemand de prestaties van de allerbeste ruiters ter wereld wil missen, wordt er zondagmiddag in de grote tent een beeldscherm opgesteld, zodat iedereen hun  verrichtingen in Rio kan volgen.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week

Een indruk van de Brabantse kamioenschappen in 2010