Afbeelding

Inloopconcert 'Op en rond het Smitsorgel'

Algemeen

Sint-Oedenrode - Zaterdag 16 juli 2016 wordt het Smitsorgel van de H. Martinuskerk Sint-Oedenrode bespeeld door organist Klaas Dirk Doornbos. De muzikale staat van dienst van deze organist samen met het programma beloven weer een fantastische concert waarvoor u door Stichting Smitsorgel Sint-Oedenrode van harte wordt uitnodigd.

Klaas Dirk Doornbos (1964) geboren en getogen in Franeker (Friesland), toonde al op jonge leeftijd interesse in muziek. Zijn ouders lieten hem daarom al vroeg orgellessen volgen op de muziekschool in Franeker. Klaas Hoek (Franeker) speelde een belangrijke rol in de muzikale ontwikkeling van organist Doornbos die hem stimuleerde kerkorgel te gaan spelen. Na het maximale aantal studiejaren aan de muziekschool ontving Doornbos nog vele jaren privé lessen van hem.

In het dagelijks leven studeerde Klaas Dirk aan HTS in Leeuwarden en specialiseerde zich in elektrotechniek. Sindsdien werkte hij in Nijmegen bij Philips en later als analoge IC designer bij NXP. Tijdens deze periode volgde hij vele jaren lessen bij Theo Jellema in Franeker en in Leeuwarden. Tweemaal nam hij deel aan het Peter de Grote festival in Groningen. Ook kreeg hij les van Erwin Wiersinga en Theo Jellema, op grote en kleine, maar altijd zeer fraaie instrumenten in Groningen en in Friesland. Met veel genoegen begeleidt hij koren. Niet alleen tijdens diensten (waaronder evensongs) in Brecon (Wales), Llandaff (voorstad van Cardiff), Norwich en Chichester maar vele jaren ook de Ichthus cantorij uit Harlingen en andere (project) koren bij - veelal Engelse - koormuziek.

Naast zijn liefde voor kerkorgel heeft ook zang zijn warme interesse. Hij ontving zijn eerste zanglessen bij Eric van Grootel in Nijmegen. Later volgde hij lessen bij Nol Ardts (in Nijmegen en in St. Oedenrode). Als zanger heeft hij gezongen bij het Nijmeegse Kamerkoor, Mnemosyne, Palet (Den Bosch), Schola Davidica en Capella Brabant. Momenteel zingt hij bij Marcantus in Houten. Op dit moment volgt Klaas de 3 jarige kerkmuziekopleiding in Den Haag (KM3) bij Jeroen de Haan, een opleiding die hij volgend jaar hoopt af te ronden.

Als één van de 5 organisten is hij verbonden aan de Dorpskerk in Vreeswijk (Nieuwegein). Daarnaast speelt hij geregeld diensten in andere kerken en/of locaties. Klaas, getrouwd met Eveliena woont in IJsselstein bij Utrecht. Op het programma staan werken van o.a.: Orlando Gibbons (1583-1625), Girolamo Frescobaldi (1583-1643. Johann Sebastiaan Bach (1685-1750) en Max Reger (1873-1916)