Afbeelding

"Ik hou van mijn paarden zoals een moeder van haar kinderen"

Algemeen

Sint-Oedenrode - "Het was veertig jaar geleden. Ik was nog maar een snotneus, toen ik op slag verliefd werd op het Arabische Volbloedpaard." Deze twee zinnen vatten het leven van Christine Jamar samen. Vanaf die dag draait haar leven om het Arabische paard. Het bracht haar al meerdere malen in Sint-Oedenrode. Ook volgende week strijkt ze hier neer om haar paarden te zien presteren tijdens het Arabian Horse Weekend.

Jamar heeft in België een ranch met meer dan honderd paarden. Samen met het nodige personeel runt ze het bedrijf. Ondertussen vliegt ze de wereld over. Voor de handel, maar ook om te kijken bij internationale wedstrijden waarbij het Arabische paard de hoofdartiest is. Pal voor haar volgende trip naar Italië belt DeMooiRooiKrant met haar voor een telefonisch interview. Op charmante wijze en met een vriendelijk Belgische tongval staat ze ons graag te woord.

Ik heb geen verstand van paarden, maar ook ik kan de schoonheid van het dier zien. Wat maakt volgens u het Arabische paard zo bijzonder?
"Kijk maar eens naar de staart. Die staat altijd fier omhoog. En die ogen….prachtig. Het Arabische volbloedpaard is een dier met een ontzettend lief karakter. Zo heb ik ze de laatste tientallen jaren leren kennen. Natuurlijk, ze hebben passie, maar agressief zijn ze nooit. Als ze wél agressief zijn dan is er iets aan de hand. Dan zijn ze óf mishandeld, óf het gaat om inteelt."

U heeft wel honderd paarden. Dat is meer dan een dagtaak.
"Dat klopt. Ons bedrijf draait dag en nacht door. De dieren hebben aandacht nodig en moeten worden verzorgd. Dat vergt heel veel tijd. Echter zie ik het niet als werk. Ik ben het liefst de hele dag met ze bezig."

Heeft u nooit tijd voor andere zaken?
"Amper. Dit is mijn leven."

Uw stal bracht al velen kampioenen voort. Wat is uw geheim?
"Niemand geeft zijn geheimen prijs natuurlijk en uiteindelijk is er eigenlijk ook geen geheim. Het is vooral zaak om je ogen niet in je zakken te houden. Goed kijken naar paarden van collega's. Soms denk je 'wauw, dat is een mooi beest. Hoe zouden ze dat gefokt hebben.' Zelf zie ik altijd de uitdaging om het beste paard te fokken. Per jaar fokken we 25 tot 30 paarden. Het is altijd weer spannend wat daar uit voortkomt, want de uitdaging is om de juiste bloedlijnen met het elkaar te kruisen."

U bent ook jurylid.
"Inderdaad. Al heb ik daar maar weinig tijd voor. En als ik jureer dan is dat buiten Europa om belangenverstrengeling te voorkomen. Zo'n acht keer per jaar ga ik naar Amerika, Australië of het Midden-Oosten om te jureren."

Wat vindt u van het Arabian Horse Weekend in Sint-Oedenrode?
"Het is één van mijn favoriete wedstrijden. Pieter en zijn familie zijn geweldig. Ze doen er zoveel voor om een toernooi neer te zetten van een hoog niveau en ieder jaar lukt het ze weer. Het is een prachtige omgeving, alles is tot in de puntjes verzorgd, de VIP ruimte is geweldig. Ze hebben het altijd zeer goed voor elkaar. Dat vind ik knap."

U weet wat er bij komt kijken.
"Ja, want wij organiseren zelf zo nu en dan het EK. Dat is een immense klus. Vooral nu de laatste jaren de veiligheidseisen zijn aangescherpt voor de prinsen en de sjeiks."

Heeft u een favoriet paard?
"Al mijn fokmerries zijn mijn favoriet. Ze zijn voor mij allemaal belangrijk. Ik behandel ze zoals een moeder haar kinderen behandelt, daarom kan ik niet kiezen."

Op 11 en 12 juni is mevrouw Jamal in Sint-Oedenrode. Dan vindt bij manege de Pijnhorst het jaarlijkse Arabian Horse Weekend plaats. Het meest internationale event van Sint-Oedenrode.

Afbeelding