Van links naar rechts Pieter van der Wilt, Koen van den Berk en Rik van Haren
Van links naar rechts Pieter van der Wilt, Koen van den Berk en Rik van Haren

Gaat team Centurion hoge ogen gooien?

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het is voor Koen van den Berk uit Schijndel en de Rooienaren Rik van Haren en Pieter van der Wilt de eerste keer dat ze als team Centurion deelnemen aan de First Tech Challange. Komend weekend is het voor de robotbouwers bij de kwalificatiewedstrijd in het Evoluon in Eindhoven erop of eronder. Zelf zijn de drie jonge techneuten hoopvol dat ze een ticket naar de wereldfinale in de Verenigde Staten kunnen winnen. Begeleider Gijs van der Wilt is al heel tevreden met een top tien plaats voor de debutanten bij meer dan vijftig deelnemers uit heel Europa.

Rik, Koen en Pieter zitten in de derde klas van de tweetalige VWO-opleiding van het Elde College in Schijndel. De afgelopen maanden kwamen zij elke zaterdagochtend om tien uur trouw naar het technieklokaal in Mariëndael. "Veel van onze klasgenoten gaan zaterdagochtend naar het voetbalveld", vertelt Koen. "Maar ons hart ligt hier, bij het bouwen, ontwerpen en programmeren van deze robot".

Pieter laat me een video zien met de opdracht. Wereldwijd kregen honderden teams in oktober deze video te zien. De opdracht klinkt eenvoudig en luidt kort samengevat: "bouw een robot die in tweeënhalve minuut zoveel mogelijk poppetjes, blokjes en balletjes kan oprapen en die vervolgens in bakjes kan stoppen. Hoe hoger het bakje hangt, des te meer punten zijn er te verdienen". Daarnaast moet de robot in de eerste dertig seconden volledig zelfstandig een opdracht kunnen uitvoeren en tot slot een gladde helling kunnen beklimmen.

Maar er komt veel kijken bij het bouwen en programmeren van de robot, weet team Centurion intussen. Ondanks dat de jongens van Fontys een bouwkit te leen hebben, zijn er best nog veel onderdelen die zij zelf op maat hebben moeten ontwerpen. Met een 3D-printer zijn die onderdelen daarna geprint en uitgetest. De laatste verbetering waren grotere wielen met een stroever loopvlak om de helling te kunnen beklimmen. De eerste resultaten waren hoopgevend, maar het moest volgens de drie jongelui nog wel beter worden.
Goed gemotiveerd
De drie hebben goede hoop op een goede klassering. "Wij zijn supergemotiveerd. We hebben ook andere teams gesproken die hun opdracht onder schooltijd mogen maken. Die zien het vooral als een leuk alternatief voor de reguliere lessen", vertelt Rik. "Wij komen zaterdag speciaal naar hier om aan de robot te werken. De verschillen in resultaat zijn dan ook duidelijk te zien. Er zijn teams die hadden twee weken geleden hun robot nog niet rijdend, terwijl onze robot de helling al beklimt".

Komende vrijdag staat de eerste uitdaging voor team Centurion op de agenda. De technische keuring van de robot. Voldoet die aan alle eisen, dan mogen de techneuten zaterdag aan de wedstrijd deelnemen. Als alles dan goed blijft gaan, staan zij op het eind van de dag in de finale en maken de drie daadwerkelijk kans op een trip naar de finale in de Verenigde Staten. Zondag staan er demonstraties op het programma en de toegang tot het Evoluon is alle dagen gratis.