Afbeelding

Ploegwedstrijd tussen Son en Rooi

Algemeen

Sint-Oedenrode - Ploegen is een oud vak en het is dus belangrijk dat, als je erfgoed wil beschermen , je ook het vak doorgeeft of door probeert te geven naar generaties na ons. In verband met de komst van meer elektronica lijkt het vak steeds meer te versloffen. Dit mag niet gebeuren, vindt de Klassieke Landbouwwerktuigen Vereniging (KLW). Daarom houdt het een voorjaarsploegwedstrijd en een toertocht. Wil je kennismaken met ploegen? Dat kan ook. Er zijn genoeg leden van de KLW die met liefde het vak willen uitleggen.

Op 3 april aanstaande vindt tussen Sint-Oedenrode en Son en Breugel de ploegwedstrijd en de toertocht plaats en wel aan De Kuilen. Je kunt je vandaag nog opgeven voor de KLW Voorjaars-ploegwedstrijd. Ook leden die nog nooit geploegd hebben en onder toeziend oog van experts willen oefenen kunnen zich opgeven om buiten het klassement mee te doen. Voor de kleine toertocht in de buurt van het ploegterrein kunnen ze nog wat deelnemers gebruiken. Opgeven hiervoor kan tot 1 april. Drie ploeg-categorieën: Heen -en weergaand, rondgaand hef, rondgaand wiel. Het programma begint om 10.00 uur en opgave kan via pietvanderpoel@klw-vereniging.nl (deelname €15,00). De toertocht duurt ongeveer 1,5 uur in de omgeving van Son en Breugel. Vertrek rond 12 uur. Opgeven toertocht vóór 1 april: cverhoeven@klwvereniging.nl (deelname gratis)

De KLW wil het ploegen nieuw leven inblazen. De vereniging organiseert twee ploegwedstrijden per jaar, maar de instroom van nieuwe ploegers is niet hoog. Dit komt volgens inzicht doordat de kwaliteit van de beperkte groep ploegers hoog is. Het zijn bijna allemaal wedstrijdploegers die veel wedstijden ploegen. Nieuwe of aspirant ploegers vinden dan dat zij daar niet bij passen en durven niet deel te nemen aan de wedstrijden. Er is dus een te hoge drempel om te beginnen met wedstrijdploegen. De situatie waar KLW naar wil streven is dat zo veel mogelijk van de leden het plezierig vinden om naar het evenement te gaan kijken. De ploegers krijgen dan meer waardering voor hun werk. Voor de toeschouwers wordt het veel gezellige. Ervaren ploegers zouden hun vak, nu het nog kan, moeten doorgeven aan de leden die hun kennis van ploegen willen leren of deze kennis willen uitbreiden zodat zij ook deel kunnen nemen aan de wedstrijden.