Afbeelding

Verplaatsing AH komt in zicht

Algemeen

Sint-Oedenrode - Ambtelijke en bestuurlijke molens malen langzaam, maar de verplaatsing van AH van de Markt naar het terrein van De Leijer aan de Borchmolendijk komt in zicht. Het eerste initiatief voor het plan dateert van 2011, in oktober 2013 kwam het in de gemeenteraad. Inmiddels is de volgende stap dat de bestemmingsplan procedure wordt op gestart waarbij belanghebbenden hun zienswijze kenbaar kunnen maken.

De vertraging van enkele jaren komt grotendeels voor rekening van de wens van het gemeentebestuur, om het AH-pand te passen in het centrumplan, en wel het Rabo-gebouw. Die wens moest het uiteindelijk afleggen tegen de veelal praktische bezwaren van die locatie. Het Rabopand bood geen voordelen ten opzichte van het huidige, waar de grootgrutter al jaren ruimte tekort komt, laat staan mogelijkheden heeft om uit te breiden. Ook uitbreiding van de parkeermogelijkheden en bereikbaarheid waren daar een knelpunt, en een eventuele parkeerkelder onder de Markt is nog steeds toekomstmuziek. Projectontwikkelaar Van Stiphout zag in dat dit plan niet haalbaar was. Het hoofdkantoor van Albert Heijn was positief over het alternatief bij De Leijer.

Het terrein van de Leijer biedt veel meer ruimte voor zowel een winkelpand, als parkeerplaatsen. "Dit is eigenlijk de enige reële optie gezien het feit dat de uitbreiding van de AH noodzakelijk is voor het voortbestaan van de AH in Sint-Oedenrode" aldus Wilbur van Hamond van Okko project, dat ook de Martinuspassage op haar naam schreef.

De direct aanwonenden werden eerder al in de plannen betrokken, maandagavond was er een inloopavond voor alle belanghebbenden. Het hing er met de benen buiten in het zaaltje bij De Brasserie, waar de bouwimpressie vanuit verschillende gezichtspunten te zien was. De reacties van de aanwezigen waren erg verschillend. Antwan Kuis was opgelucht, omdat de ingang van de nieuwe AH inclusief parkeerplaats niet meer uitzag op zijn rouwcentrum, zoals bij eerdere plannen. Een bezoeker vond dat er te weinig rekening werd gehouden met de reacties van de omwonenden en een ander voorzag problemen met de verkeersstroom. Twee belanghebbenden hadden specifiek een probleem met de bevoorrading vanaf het Sluisplein. "De vrachtwagen van de Aldi is daar al lastig genoeg." Aan de hand van de bouwimpressie weerlegde Van Hamond dat er meer overlast zou zijn, door de route van de AH bevoorrading te schetsen. Ook via het Sluisplein. "Maar minder vaak, en met een stillere vrachtwagen dan die van De Leijer."

Op de vraag wanneer de eerste paal de grond in zou kunnen gaan zag hij de prognose liever nog niet in de krant, maar na enig aandringen viel "het laatste kwartaal van dit jaar. Maar dan moet wel verder alles goed gaan, dus ook geen bezwaarschriften."

Lees woensdag meer in DeMooiRooiKrant