null
null

Aandacht voor 27 miljoen kindslaven

Algemeen

Sint-Oedenrode - Een schrikbarend aantal, maar de cijfers kloppen helaas. Linde, Hanna, Vera en Noortje – leerlingen van Gymnasium Bernrode te Heeswijk Dinther – legden dit getal vrijdagochtend op tafel van burgemeester Maas. Ze sneden bij hem het onderwerp 'stille rampen' aan. De burgervader maakte graag een plekje in zijn agenda vrij om met de dames over het onderwerp van gedachten te wisselen.

Voor een project op school wordt van de meiden verwacht dat ze aandacht vragen voor een 'stille ramp', In dit geval kozen de tieners voor kinderslavernij. "Veel mensen beseffen niet dat er stille rampen zijn. Rampen die niet of amper in het nieuws komen. Kinderslavernij is er één van. Het probleem is ontzettend groot, maar je hoort er heel weinig over", vertelt Hanna. Linde somt op: "Er is slavernij in de landbouw, in de mijnen, maar ook in de seksindustrie." Ook komt de textielindustrie ter sprake. Maas vraagt aan de meiden of ze er bewust op letten wanneer ze kleding kopen. Hij krijgt de vraag direct teruggekaatst door Noortje. "Ik besef het wel, maar eerlijk gezegd check ik het te weinig. Na vandaag ga ik er weer op letten, maar ik weet dat het dan na verloop van tijd weer wegzakt. Mijn advies aan jullie is dan ook om het onder de aandacht te blijven brengen", tipt de burgemeester. 'Is er kinderslavernij in Sint-Oedenrode?' luidt de volgende vraag. "Ik hoop het niet", antwoordt Maas. "Je weet het nooit helemaal zeker, maar sinds 1 januari worden we als gemeente geacht om de gezinssituaties goed in de gaten te houden. Ik ben daarover veel in contact met onze wethouder. We proberen er alles aan te doen dat kinderen niet de dupe worden van volwassenen."
Na een gesprek van een kwartier boden de meiden een plaatje aan met daarop de kreet 'gastvrij'. Maas was ze al voor door chocolaatjes aan te bieden met daarop dezelfde tekst. Eerlijke chocola? Daar kon niemand met zekerheid antwoord op geven…Op www.schonekleren.nl kunt u zien waar u duurzame kleding kunt kopen. Kleding waar dus geen kindslaven aan gewerkt hebben.