Jong en oud wordt vermaakt bij de Kinderboerderij Kienehoeve
Jong en oud wordt vermaakt bij de Kinderboerderij Kienehoeve

'We doen het voor de kinderen en voor de dieren'

Algemeen

Sint-Oedenrode - Kinderboerderij Kienehoeve behoort tot de grootste trekpleisters van Sint-Oedenrode. Het is er altijd perfect verzorgd en de dieren krijgen volop aandacht. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Onder het motto 'we doen het voor de kinderen en voor de dieren' zetten uitsluitend vrijwilligers zich in om de boel draaiende te houden. Door strengere regelgeving en hogere kosten is dat steeds lastiger. Het bestuur luidt niet aan de noodklok, maar hoopt wel dat de samenleving de 'boerderij' altijd zal blijven steunen, vooral in deze tijd.

Wat begon met een vogelvolière in de jaren dertig is in de jaren negentig uitgegroeid tot een echte kinderboerderij. Toenmalig wethouder Mari Thijssen heeft zich daarvoor ingespannen en samen met enthousiaste vrijwilligers kwamen al snel de eerste plannen op tafel. De intentie was een kinderboerderij op te zetten die zelfstandig, met zo min mogelijk gemeentelijke inmenging kon functioneren. Na vele vergaderingen en andere 'bouw'-bijeenkomsten, werd op 17 februari 1997 Stichting Kinderboerderij Kienhoeve opgericht. Er werd een samenwerking gevonden met de Stichting Dichter+Bij die zich bezighield met dagbesteding van mensen met een beperking. Uiteindelijk gingen juist deze mensen, onder begeleiding, dagelijks de 'boerderij' met succes samen met de vrijwilligers runnen. Tot op de dag van vandaag is dat nog steeds een vruchtbare en prachtige samenwerking.

Activiteiten
Stichting Kinderboerderij Kienehoeve kent een aantal werkgroepen met vrijwilligers die speciaal voor kinderen het gehele jaar door activiteiten organiseren. Van de lente tot en met de winter staat er maandelijks wel een activiteit op het programma. Afgelopen zondag was het Dierendag. Uiteraard gooide de kinderboerderij de deuren open. Onder een stralende zon kwamen honderden mensen binnen om de dieren te vertroetelen. Het was het ultieme voorbeeld van waar de Kienehoeve voor staat.

Steun
Jan Swinkels is één van de bekendste kartrekkers van het geheel. Hij hoort bij de oprichters en is daarom de verpersoonlijking van de Kinderboerderij. Ondanks het feit dat hij ziet dat de 'boerderij' nog op volle toeren draait, wil hij graag benadrukken hoe belangrijk de attractie is voor Sint-Oedenrode en omgeving. Vooral ook omdat hij zelf wegens gezondheidsredenen een stap terug moet doen. Samen met de rest van het bestuur ergert hij zich wel eens aan de verstikkende regelgeving. Daar uit blijkt dat de Kinderboerderij soms gezien wordt als een bedrijf, maar dat is het absoluut niet. Het is een plek waar kinderen, ouderen, mensen met een beperking en vrijwilligers samenkomen en samenwerken zonder er een cent aan te verdienen. Door de laatste crisis is ook de gemeentelijke bijdrage lager uitgevallen en zijn er minder sponsorinkomsten binnen gekomen. Het bestuur hoopt dat betere economische tijden er voor zorgen dat bedrijven, instellingen en initiatieven weer aan de Kinderboerderij willen denken als ze besluiten om een goed doel te steunen.

Vrijwilligers
Kinderboerderij Kienehoeve wordt onderhouden door enkele zeer toegewijde vrijwilligers. Het team is op zoek naar versterking. Houd u van buiten werken? Houd u van dieren en mensen? Dan is vrijwilligerswerk bij de Kinderboerderij zeker iets voor u. Heeft u interesse? Bel dan naar: 06-22642573.