Richard de Visser (l) en Pastoor Vincent Blom bij het schilderij van Van der Kaay met de tweede toren.
Richard de Visser (l) en Pastoor Vincent Blom bij het schilderij van Van der Kaay met de tweede toren.

Komt de droom van Deken van Erp nog uit?

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de Rooise Martinuskerk in werd gewijd. Ondanks dat de kerk er nu al een eeuw staat, is zij eigenlijk nog steeds niet voltooid. In de oorspronkelijke bouwplannen zou het gebouw een tweede toren krijgen van 72 meter hoogte. Meer dan de dubbele hoogte van de toren, waarmee de kerk nu gezegend is. Een historische vergissing of een bewuste keuze?

Deken Van Erp had in 1909 voor de bouw van de Martinuskerk een begroting laten opstellen ter grootte van 140.000 gulden. In de raming waren de bouwkosten voor de hoofdtoren van 72 meter op circa 15.000 gulden becijferd. Een bedrag dat omgerekend in huidige euro's voor zo'n bouwwerk een peulenschilletjes is. In die tijd was het echter een immens bedrag en omdat Van Erp ook nog de opgave had om een school te bouwen stond hij voor de keuze tussen een tweede toren en een school.

"Van Erp koos voor de school, die toren zou nog wel komen. Althans daar droomde hij over", zo vertelt Richard de Visser. De Visser verdiepte zich in de geschiedenis van de Martinuskerk. Hij las daarbij ook de aantekenschriften van deken Van Erp en maakte dat daaruit op. "Op 14 februari 1911 schreef Van Erp aan Mgr. Diepen, de bisschop van 's-Hertogenbosch: 'Ik zie voorlopig af van het plan om een toren van 72 meter hoog te bouwen, maar geef de moed nog niet op, want de fundamenten zijn al gelegd. Maar door de verlaging van de leeftijd voor het ontvangen van de Eerste Heilige Communie en de te verwachten grotere toestroom van leerlingen naar het katholieke onderwijs, is de behoefte aan klaslokalen groter en moeten we keuzen maken'. Daarmee verdwenen de plannen voor de hoofdtoren in de ijskast", zo vervolgt De Visser.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week

Richard de Visser (r) en pastoor Vincent Blom dromen ook stiekem over een tweede toren