Hier werd afscheid genomen na een leuke week.
Hier werd afscheid genomen na een leuke week.

Geslaagde ouderenweek van Damiaancentrum

Algemeen

De ouderenweek, die door het Damiaancentrum mede is georganiseerd, is zeer succesvol verlopen. Een twintigtal ouderen, onder wie een zevental Rooienaren, heeft bijzonder genoten van een kleine week ontspanning in het Dominicanerklooster in Huissen, dat ook bij de organisatie betrokken was. Het was de zesde keer, dat het Damiaancentrum een dergelijke week heeft verzorgd.

Aanvankelijk leek het erop, dat deze keer de ouderenweek niet door zou kunnen gaan. Er kon geen beroep worden gedaan op Stichting Welzijn de Meierij, dat voorheen in de persoon van Diny Kuypers altijd hielp bij het aanwijzen en aanspreken van ouderen, die in aanmerking kwamen. Door gebruik te maken van het eigen netwerk en dat van het Dominicanerklooster kon het Damiaancentrum toch voldoende mensen vinden, om het aantal deelnemers compleet te maken.

Zeer verschillende groepen troffen elkaar: (eenzame) ouderen, mantelzorgers en minima. En zij kwamen van vele kanten: uit Schijndel, Sint-Oedenrode en Helmond, maar ook uit Rotterdam en Amsterdam. Het is te begrijpen, dat dit samengaan van "culturen" niet altijd vanzelfsprekend vlotjes verliep: het maakt nogal verschil, of je alleen in een flatje in de grote stad van een zeer beperkt minimum moet leven, of dat je in een dorp met toch veel sociale contacten je handen altijd vol hebt aan mantelzorg. Maar toen door rustig praten en uitleg van en aan elkaar er wederzijds meer begrip was ontstaan, liep het verder fantastisch. De groep van 22 mensen (begeleiders meegeteld) was een echte 'groep' geworden. Samen hebben ze genoten van waardevolle dagen, waarin ieder zijn of haar "rugzakje" eventjes aan de kant heeft kunnen zetten.

Veel lof was er over de prachtige kamers, het heerlijke eten en de voortdurende zorg voor koffie en thee. Heel enthousiast was men over de begeleiders en het programma, waarin voor ieder wel wat wils was: van stadsbezoek en schilderen tot (vooral) samen muziek maken en zingen in de fraaie kloosterkapel. Het Damiaancentrum hoopt nog vaker dit soort weken te kunnen verzorgen en gaat op zoek naar verschillende kanalen om juist die mensen te vinden, die zo'n bijzondere week heel goed gebruiken kunnen.