Afbeelding

Weer over het weer

Algemeen

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

September brak met een maandenlange traditie. Het weer was namelijk kouder dan wat we mochten verwachten. Bovendien viel er heel wat meer regen dan andere jaren. Maar gelukkig was het niet allemaal kommer en kwel, want de zon liet zich nadrukkelijk vaker zien dan gemiddeld.

Op alle fronten kouder dan normaal
De temperatuur lag voor de afwisseling een keer onder het langjarige gemiddelde. Dat geldt voor zowel, de minimum- en maximumtemperatuur, maar ook voor het gemiddelde. Normaal kunnen we rekenen op een gemiddelde van 14,5°C, maar dit jaar was de negende maand in doorsnee niet warmer dan 13,5°C. Ook de mimimumtemperatuur bedroeg vorige maand met 8,8°C bijna een volle graad minder dan de 9,7°C die we de laatste jaren hadden. Met 18,2°C was ook de maximale temperatuur meer dan een graad lager dan anders.
De warmste dag hadden we op 12 september. Toen wees de thermometer nog 21,5°C aan. Wie op 26 september vroeg op pad was had een dikke jas nodig, want het koelde af tot 5,5°C.

Toch was de zon er vaker dan anders
Ondanks een groot aantal sombere dagen tijdens de vorige maand, waren er ook veel zonovergoten dagen. Die zonnige dagen maakte het totaal aantal uren zon uiteindelijk bijna twintig uur hoger dan gemiddeld. Normaal schijnt de zon in september 137 uur, maar dit jaar kregen we haar 155 uur en 36 minuten te zien. De zonnigste dag van de maand hadden we 11 september, die dag mochten we er 12 uur van genieten. Een paar dagen eerder op 8 september moesten we nog met 21 minuten zonneschijn genoegen nemen.

Behoorlijk meer regen dan andere jaren
Het was in september veel natter dan in andere jaren. In totaal viel er de vorige maand 90 millimeter regen. Dat is bijna anderhalve keer zoveel dan anders, want dan valt er gemiddeld 66 liter per vierkante meter. Op 16 september viel er met 16 millimeter de meeste regen. Toch waren er ondanks de grote hoeveelheid regen in totaal twaalf dagen die helemaal droog bleven.

Kort samengevat was september een zonnige, maar frisse maand met duidelijk meer neerslag dan in andere jaren.