Een vrachtwagen vol spullen vertrekt volgende week vrijdag naar Oost-Europa
Een vrachtwagen vol spullen vertrekt volgende week vrijdag naar Oost-Europa

Wie zwaait Oost-Europa transport mee uit?

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het eerste transport van Stichting Meierijstad Helpt Oost Europa vertrekt 2 oktober om 8.00 uur in de ochtend vanaf de Martinuskerk te Sint Oedenrode.

In de tijd dat het IJzeren gordijn nog bestond is vanuit Sint-Oedenrode een hulptransport opgestart naar diverse plaatsen in Polen. Na ongeveer tachtig bezoeken aan hulpbehoevende Poolse gebieden wordt het tijd om een nieuwe stichting op te zetten en het hulpgebied te verleggen.
Afgelopen 31 december 2014 is de Stichting Meierijstad Helpt Oost Europa gestart met als bestuursleden Hans Nieuwkamp uit Schijndel, Frans v.d. Nieuwenhuizen uit Sint-Oedenrode en Ron Bezoen uit Best.
De Stichting Meierijstad Helpt Oost Europa heeft tot doel om humanitaire hulp aan hulpbehoevende landen te bieden en de daarvoor benodigde inzamelacties of giften en sponsorgelden voor het aankopen van materiaal, materieel, goederen, diesel en verblijf te realiseren. De keuze voor Oost Europa is bewust genomen omdat er binnen een afstand van 2500 km nog veel hulp nodig is in bijvoorbeeld Bulgarije, Roemenië, Moldavie of Oekraïne.
Met de laatste oorlogsperikelen nog in het geheugen is gekozen om de eerste rit naar Oekraïne te organiseren. Het transport zal bestaan uit: kleding, fietsen, bedden, ziekenhuisbenodigdheden waspoeder, speelgoed, snoep en overige goederen.
De eerste bestemming is Romny, ongeveer 250 km voorbij Kiev in de richting van het voor Nederland bekende Charkov. Zoals ze al meer dan 25 jaar mee bezig zijn gaan ze verder en maken ze een eigen reportage zodat zichtbaar is dat de hulpgoederen goed terecht komen. In Romny kunnen ze dan ook inventariseren wat de behoeften zijn (meubels, gereedschap?) voor het volgende hulptransport.     De Stichting Meierijstad Helpt Oost Europa is bezig met een ANBI goedkeuring zodat geldelijke donaties aftrekbaar zijn van de belasting. Sponsoring of donaties aan de stichting zijn altijd zeer welkom en komen goed terecht. Correspondentieadres: Tweelingen 34 – 5824 XN – Schijndel. Bank IBAN: NL11 SNSB 0907 6348 77. E-mail: meierijstadhelptoosteuropa@gmail.com