Jo Verbakel en Ben van Oorschot
Jo Verbakel en Ben van Oorschot

Zwagers fietsen van Italië naar huis

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op zaterdag 1 augustus vertrokken zwagers Jo Verbakel en Ben van Oorschot vanuit Italië voor een fietsreis terug naar Nederland. Een tocht van meer dan 1200 kilometer.

Bolzano ligt in de Dolomieten. Daar beleefden ze de start. Het was al meteen duidelijk dat ze door een uitgestrekt appelgebied fietsten, getuige de aanhoudende appelboomgaarden. De Ofenpas (Fuornpass) stond op het programma. Aan de westkant loopt deze grotendeels door het Zwitsers Nationaal Park. Het was een hele uitdaging met soms erg steile stukken, maar Jo en Ben kwamen met af en toe een kleine pauze boven op 2149 meter hoogte. De volgende dag namen ze vanuit Samedan in de Alpen de panoramatrein naar Tiefencastel. Een adembenemend stukje treinreis met viaducten, tunnels en keertunnels. Het staat op de werelderfgoed van Unesco

Ook dit jaar kookten de heren zelf, sloegen ze kampementen op, deden ze boodschappen en zetten ze koffie. Op sommige dagen - wanneer de temperatuur boven de 35 graden kwam - dronken ze minimaal 6 liter water. De route vervolgde verder de uitlopers van de Alpen door Liechtenstein naar de Bodensee in Zuid-Duitsland, het Zwarte Woud en door de Eifel. Aan de Moezel bij Bernkastel ligt een prachtig fietstraject wat is aangelegd op een oud spoorlijntje, 50 km over een prachtig fietspad omringd door groen en stijgend naar het stadje Daun. De bergen raken er langzaam op, het landschap veranderde met de dag en de mannen kwamen in de buurt van Nederland. De grens overfietsend viel Jo en Ben op dat ze verwend zijn met de Nederlandse fietspaden. Gelukkig zijn ze weer veilig thuis.