De deelnemers vielen het op dat een chauffeur van een vrachtwagen weinig ziet.
De deelnemers vielen het op dat een chauffeur van een vrachtwagen weinig ziet.

''Je moet de mensen het vertrouwen geven dat ze het kunnen''

Algemeen

Sint-Oedenrode - Voor veel ouderen wordt autorijden, en dan vooral de zogenaamde 'bijzondere verrichtingen', steeds lastiger. Daarom organiseerde Veilig Verkeer Nederland in samenwerking de KBO een ochtend waar dit weer opgefrist kon worden. Een kleine twintig deelnemers fristen de rijkunsten op.

Geïnteresseerden konden zich voor €2,50 inschrijven om met de eigen auto de gehele ochtend allerlei oefeningen te doen. Rond half tien kwamen de deelnemers bij elkaar op het parkeerterrein van Rhode. Vanuit daar was een parcours uitgezet waarbij fileparkeren, achteruit inparkeren, slalom achteruit en de dode hoek aan bod kwamen. ''Met dit soort oefeningen krijgen mensen vaak steeds meer moeite naarmate ze ouder worden'', vertelt Antoon Buiting, één van de organisatoren. ''Het gaat vaak om vertrouwen. Als er geen vertrouwen is, lukt het meestal niet. Je moet de mensen het vertrouwen en de overtuiging geven dat ze het kunnen.'' Bij elke oefening was er minstens één instructeur aanwezig die de deelnemers aanwijzingen konden geven.
De participanten hadden ook veel oog voor elkaar. Wanneer er even een kleine pauze was, gingen ze bij elkaar kijken hoe het ging en gaven elkaar tips en tops. Een aantal deelgenoten had ook 'angst' om sommige manoeuvres uit te voeren, maar uiteindelijk bleek dat nergens voor nodig. Na wat herhaling en oefening werden de oefeningen onder een applaus vaak perfect uitgevoerd, wat voor veel lachende en zelfverzekerde gezichten zorgde. Te merken was dat bijna elke deelnemer niet zozeer kwam om dingen echt te leren, maar om het even allemaal op te frissen en bij te schaven. Voor een aantal was de dode hoek wel een klein leerpuntje. Toen zij in de vrachtwagen gingen zitten, verbaasden zij zich over wat een chauffeur nu eigenlijk wel, maar vooral ook niét ziet.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding