Erik Markgraaff en Cor van der Heijden (r)

Rooise judoka's laten weer van zich horen

Was het laatst op het Hou Vast Toernooi van Judovereniging De Hechte Band uit Mierlo maar een kleine buit die we binnenhaalden, onze judoka's hebben toch goed van zich af weten te bijten. Alleen Sam Packbiers (3e) en Dewy Lo-A-Njoe (1e) wisten op dit druk bezette toernooi, met 1200 deelnemers uit heel West Europa, op het podium te komen.

In het Pinksterweekeinde stond er voor Ryan en Dewy Lo-A-Njoe het Kaizentoernooi in Echt op het programma en de trainers Eric Markgraaff en Cor van der Heijden gingen naar Herstal, België, voor de Europese Kampioenschappen Kodokan Kata. Dewy trad zaterdag al aan en deed dit weer zeer verdienstelijk. In de halve finale moest ze haar meerdere erkennen maar verliezen hoort ook bij het spelletje. Dewy deed daar niet zo moeilijk over en zette zich weer voor 100% in de strijd voor de 3e plek. Deze wist ze weer overtuigend te winnen en pakte zo een 3e plek op dit internationale toernooi. Broer Ryan kwam zondag de mat op. Het zou hem niet zo zeer om de prijzen gaan. Hij wilde wat technieken, waar hij de laatste tijd veel op traint en die nieuw zijn voor hem, gaan testen in de wedstrijden. Uiteindelijk is het hem allemaal gelukt en wel zodanig dat aan het einde van de rit hij de hoogste trede van het podium mocht beklimmen.

Eric en Cor reisden vrijdagmiddag af naar Herstal, België. Op zaterdag en zondag werden aldaar de Europese Kampioenschappen Kodokan Kata gehouden. Het zou het eerste grote internationale toernooi zijn na het NK, waar een 3e plek werd binnengehaald in het Kodokan Goshin Jitsu. Deze Kata wedstrijden zijn vormwedstrijden waar een jury van 5 personen het koppel waardeert op hetgeen ze demonstreren. Met 15 koppels was het een drukbezet Kata. De loting viel deze keer gunstig uit voor Eric en Cor. Ze moesten als 13e koppel de mat op. Wel met de wetenschap dat koppel 14 vorig jaar 3e werd op het EK en het laatste koppel waren de nog heersende Kampioenen van vorig jaar. Ja, ja tegen de tijd dat ze de mat op moesten, kwam ook bij de trainers de gewenste spanning. Het verliep allemaal best wel goed. Als je dan in je flow zit is het ook voorbij voordat je het weet. Tevreden waren ze zeker. Al snel kwam hun score op het scorebord. Een 3e plek met 519 punten. Op dat moment hadden de nummers 1 en 2 respectievelijk 525 en 523 punten. Wat waren de verschillen klein. Dus nu maar afwachten wat de 2 resterende koppels zouden gaan doen. Helaas scoorden de laatste 2 koppels ook zeer goed en deze werden 1e en 2e. Dus een 5e plek was het resultaat voor Eric en Cor. De felicitaties en complimenten van de bondscoaches en andere team genoten werden dan ook met een brede glimlach ontvangen. Uiteindelijk kwamen Eric en Cor dus maar 7 punten tekort voor een 3e plaats. Toch zagen ze zelf nog wel een paar puntjes die nu minder goed gingen. Tja en dan krijg je de verhalen "als ,als" maar in deze wedstrijdvorm moet het in één keer goed zijn. Dus heren van harte gefeliciteerd met dit prachtige resultaat.