Archief
Archief

Kinderen staan op één bij Rooise Kiwanis

Algemeen

Even was het stil rond de Rooise Kiwanis… Nou ja, stil. Als de Klumpkesrace twee jaar niet wordt georganiseerd wil dat niet zeggen dat de club mannen achterover leunt. Integendeel, de Kiwanis heeft misschien wel harder gewerkt dan ooit. Het opknappen van veel Rooise schoolpleinen kan grotendeels op het conto van de organisatie geschreven worden. De projecten karakteriseren Kiwanis Rooi. Kinderen staan op één.

De negentien Kiwanis komen uit allerlei hoeken van de Rooise samenleving. Van huisarts tot aannemer, van secretaris tot agrariër. Twee keer per maand komen ze samen. Natuurlijk, er wordt vergaderd over het steunen van goede doelen en over andere activiteiten. Ruimte voor ontspanning is er ook. De teamgeest vaart er wel bij. Het doel? Kinderen in Rooi, maar ook wereldwijd, een beter leven geven. Kleine beetjes helpen, dat geeft meteen het startpunt weer. "Soms gaat het om een bedrag van 18 euro", zegt Rien van Genugten, al jaren een gedreven Kiwanis-lid.

Kiwanis Kinderhand
Onder de Kiwanis hangt een stichting die bepaalt naar welke goede doelen de steun uitgaat: Stichting Maatschappelijke Initiatieven. Vier mensen vormen die Stichting. Mark Vermeulen is één van hen. "We krijgen regelmatig aanvragen van goede doelen of initiatieven. Of we ze willen steunen door het storten van een geldbedrag. We passen een zorgvuldige selectie toe. Het moet namelijk geen druppel op een gloeiende plaat zijn. We willen er zo snel mogelijk resultaat van zien." Kiwanis Kinderhand is één van de paradepaardjes van de Rooise Kiwanis. Het raakt de doelstelling van de organisatie in de kern. Boudewijn de Poorter: "Toen ik hoorde van Kiwanis Kinderhand wilde ik me bij de Kiwanis aansluiten. Het zorgt er voor dat kinderen geholpen worden die om wat voor reden dan ook buiten de boot vallen. Het is schrijnend als je weet om hoeveel kinderen dat in Sint-Oedenrode gaat." Mark vult aan: "Op de achtergrond zorgen we er voor dat kinderen kunnen sporten, waarvan de ouders de contributie niet kunnen betalen. Maar het kan ook gaan om andere zaken gaan, zoals het bekostigen van een schoolreisje." Het vullen van een kinderhand, dat is de grootste drijfveer van Kiwanis.

Tetanus
Freek Glorius maakt al jaren deel uit van Kiwanis Sint-Oedenrode. Net als de rest is hij enorm begaan met kinderen. Zijn drijfveer mag dan ook duidelijk zijn. "We zien graag resultaat dichtbij huis, want ook in Rooi is hulp nodig. Maar we zetten ons tevens in voor projecten in het buitenland", legt de ex-politicus uit. "Kiwanis wil bijvoorbeeld wereldwijd een einde maken aan Tetanus bij moeders en pasgeborenen. Dat doet het onder de noemer 'Stop Tetanus'. Er is daarin een samenwerking met UNICEF op touw gezet. In totaal is 110 miljoen dollar nodig. Van alle Kiwanis afdelingen in de wereld wordt verwacht dat ze een steentje bijdragen. Wij hebben ons doel gezet op tienduizend euro. Dat zijn we bij elkaar aan het sprokkelen." Iedere cent die Kiwanis Rooi ophaalt, op welke manier dan ook, komt ten goede aan één van de goede doelen of projecten. Plannen de heren een uitje? Dan wordt dat betaald uit eigen zak! Vaak genoeg steken de Kiwanis de handen uit de mouwen. "Dat doen we het liefst! We houden van 'handen-uit-de-mouwen projecten", verkondigt Rien enthousiast. "Rinus van der Heijden is onze 'mister schoolplein'. Hij is het brein achter het opknappen van al die speelplaatsen. Als hij een oproep plaatst om op een zaterdag bij te springen, dan stromen de aanmeldingen binnen. Het is geweldig om met zijn allen in de buitenlucht aan de slag te zijn. Vooral omdat je weet waar je het voor doet."

Klumpkesrace
In september van dit jaar komt de Klumpkesrace weer terug. Ook dan laat Kiwanis zien dat het met inzet resultaat wil halen. Boudewijn: "We staan dan zelf achter de bar, bakken de hamburgers, bouwen alles op en breken het weer af. Wat wij doen is niet altijd zichtbaar, maar dan willen we extra laten zien dat we ons graag inzetten voor het goede doel." Kiwanis Rooi is blij dat dit jaar het evenement weer op de agenda staat na jaren van afwezigheid. "Andere jaren werd het gedragen door de gemeenschap en door de Rooise ondernemers", vult Boudewijn aan. "De afgelopen jaren leek het ons goed om een kleine pauze in te lassen. We willen niet ieder jaar bij dezelfde mensen aankloppen. Daarom leek ons de tijd nu weer rijp om de Klumpkesrace op de agenda te zetten. We hopen dat het weer een geslaagde editie zal gaan worden. Want tenslotte draait het ook om plezier maken! Dat vinden we bij Kiwanis ook belangrijk."