Een kijkje in de school voor alle kinderen van Sint-Oedenrode

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Omdat OBS de Springplank de enige openbare school is binnen Sint-Oedenrode, is het belangrijk dat Rooienaren weten wat deze school kenmerkt. ‘Openbaar’ betekent namelijk ‘voor iedereen’ en juist dat maakt deze school zo bijzonder.

‘Het is een warme school met oog voor ieder kind’. Zomaar een opmerking van een ouder uit de ouderraad, als je vraagt hoe ze de Springplank zou omschrijven. ‘Ouders worden er als partners gezien, we vormen echt een team ouders en leerkrachten’ zegt een ander. OBS de Springplank is niet zozeer een wijkschool, maar een school waar kinderen uit het hele dorp naar toe gaan. Sinds de komst van openbaar onderwijs in Sint-Oedenrode in de jaren zeventig, heeft de Springplank een belangrijke plek ingenomen binnen het Roois onderwijs. Ouders zijn in de loop van de jaren kritischer geworden. Ze willen het beste voor hun kind en oriënteren zich daarom beter voordat ze een schoolkeuze maken. Waar ouders vroeger automatisch kozen voor de dichtstbijzijnde school, kijken ze nu kritisch waar hun kind het beste op zijn/haar plek zit voor acht belangrijke jaren. De factor afstand is steeds minder belangrijk geworden. De verschillen tussen mensen wordt op de Springplank gezien als verrijking en een kans om te leren van elkaar. In plaats van godsdienstonderwijs wordt er humanistische vorming gegeven. Hier leren kinderen niet ‘wat’ ze moeten denken, maar ‘hoe’ ze moeten denken, zodat ze weloverwogen hun eigen keuzes te maken. In het woordje ‘openbaar’ zit ook het woord ‘open’. Als de schooldeuren ’s ochtends opengaan, dan voel je die openheid meteen. Ouders brengen hun kinderen de klas in, tot en met groep 8 als ze dat willen. Ze kunnen een praatje met de leerkracht maken en iedereen kent elkaar bij naam. Het woord ‘open’ wordt op de Springplank ook vertaald richting de maatschappij, die voortdurend in ontwikkeling is. Door een open houding aan te nemen ten opzichte van deze veranderingen, sluit het onderwijs altijd aan bij wat er in de toekomst van het kind verwacht wordt. In principe wordt op de Springplank, net als op alle andere Rooise scholen, gewerkt vanuit het leerstofjaarklassensysteem. Daarbinnen wordt echter volop gedifferentieerd en dat moet ook wel, want de verschillen tussen de leerlingen kunnen groot zijn. De Springplank wil recht doen aan deze verschillen. Elk kind moet de kans krijgen om zich op zijn/haar niveau optimaal te ontwikkelen, ongeacht een kind moeite heeft met de leerstof, gemiddeld presteert of hoge scores behaalt.
‘Als een kind de Springplank na groep 8 verlaat, moeten ze weten wie ze zijn en waar hun valkuilen en kwaliteiten liggen. Ze moeten terugkijken op een heerlijke basisschoolperiode en met een stevige basis de volgende fase van hun ontwikkeling tegemoet gaan. Daar maken wij ons elke dag hard voor’ zo vat een leerkracht van de Springplank het krachtig samen. In de komende Mooi Rooi krant wordt meer verteld over het Integraal Kindcentrum in onze school. Kijk voor meer informatie op www.obs-despringplank.nl