Lezing “feesten, planten en beesten!” bij Heemnatuurgroep

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Op maandag 10 november 2014 heeft de Heemnatuurgroep uit Sint-Oedenrode dhr. Rini Kerstens uitgenodigd om zijn verhaal te komen vertellen over ”feesten, planten en beesten”.

Op de jaarkalender staat een groot aantal feesten vermeld. Al die feesten hebben een achtergrond en vaak een hele geschiedenis. Ook kennen ze uiteenlopende gebruiken, soms eeuwenoud en nog steeds hetzelfde, soms in de loop van de tijd (wat) veranderd.
Opmerkelijk is, dat bij al die feesten planten en dieren een of andere rol spelen. Dikwijls gemakkelijk te herleiden, in een aantal gevallen echter inmiddels minder eenvoudig te duiden.
De lezing gaat over enkele van de grote feesten. Over hun oorsprong en hun betekenis. Over de rol die planten en dieren er bij spelen.

Sinterklaas: zijn paard, de roe, mandarijnen en beestjes van suikergoed en chocolade. Kerstmis: de hulst en klimop, de mistletoe. Het feest van vrouw Holle en de vlierstruik. Valentijn: duifjes, roodborst, mus, distelvink en luizen. Aan de hand van een beeldende presentatie een verhaal over uiteenlopende aspecten van feesten, planten en beesten.

De lezing wordt gehouden in de ontmoetingsruimte van kringloop “d’n einder” gelegen aan de Sluitappel 17a in de wijk Eerschot te Sint-Oedenrode. Aanvang van de lezing is om 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom bij de activiteiten van de Heemnatuurgroep. Niet leden van de heemkunde “De Oude Vrijheid” betalen slechts €2,00 entree, als bijdrage in de onkosten.