Afbeelding

De Knoptoren hield stand, ook in roerige tijden

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Aan de voet van toren van de Sint-Maartenskerk, die wij nu kennen als Knoptoren, werd in 1648 de Vrede van Münster aan de Rodenaren bekendgemaakt. Misschien wel een van de grootste momenten in de vaderlandse historie. Maar er gebeurde nog veel meer in de geschiedenis van de Rooise toren aan de oevers van de Dommel.

De oorspronkelijk circa 65 meter hoge toren werd in de eerste helft van de vijftiende eeuw gebouwd bij de toenmalige Sint-Maartenskerk. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog brandde de toren en de kerk af. Dat gebeurde in 1583 toen Staatse troepen Rode, zoals ons dorp toen nog heette, binnen vielen. Alleen de stenen romp overleefde de brand.

Tijdens het Twaalfjarige bestand dat van 1609 tot 1621 duurde werd de kerk weer hersteld. Cornelis Rossems had de leiding over de herbouw. Zo'n 350 jaar later werd in Eerschot een straat naar hem genoemd.

Het einde van de Tachtigjarige Oorlog in 1648, werd naar verluidt op 5 juni van dat jaar verkondigd. Dat gebeurde zoals in die tijd gebruikelijk was bij de kerk. In Rode was dat bij de Sint-Maartenskerk. De aanvankelijke vreugde over de vrede werd al snel overstemd omdat de Protestanten vanaf dat moment zowel de Sint-Maartenskerk in Eerschot als de Odakerk in het huidige centrum overnamen. Voor de overwegend Katholieke Rooise bevolking braken er barre tijden aan. De pastoor werd uit het dorp verbannen en dominee Nicolaas Vogelius, die later ook een straat op zijn naam zou krijgen, zwaaide vanaf toen het spirituele scepter in Rode. Tot het Franse leger op 17 september 1794, Sint-Oedenrode binnentrok zouden de Protestanten hier de dienst uitmaken.

Met de komst van het leger van Napoleon Bonaparte kregen we ook weer godsdienstvrijheid. In Brabant kregen de Katholieken hun kerken weer terug. Omdat Sint-Oedenrode twee kerken had bleef de oude Sint-Maartenskerk in handen van de Protestanten. Niet dat ze daar echt blij mee zullen zijn geweest. Want 9 november 1800 was tijdens een zware storm de knop van de toren gewaaid. Die knop was op de kerk gevallen en had het dak daarvan zwaar beschadigd. Bovendien was de kerk tijdens het verblijf van de Franse troepen als paardenstal gebruikt en hadden de militairen het interieur van de kerk gebruikt om de kachel te stoken.

Wie denkt dat daarmee het leed rond de Knoptoren tot het verleden behoorde heeft het mis. Tijdens een onweer in 1871 leidde een blikseminslag tot een beginnende brand in de toren. Door het kordate optreden van de Rooise bevolking die vanuit de Dommel emmers water naar boven bracht kon erger worden voorkomen.

De laatste aanslag op de toren vond plaats in 1942. In dat jaar was het de Duitse bezetter, die de drie klokken uit de toren meenam. Na de oorlog werd alleen de grootste van de drie klokken teruggevonden. Deze hangt nu weer fier in de toren en vertelt de Rooise bevolking elk half uur hoe laat het is.

Kijk hier naar de film bij Mooi in de Buurt>>>