Afbeelding

Nieuwe koning voor Sint-Jorisgilde

Roois nieuws

Rond 14.00 uur werd er op de schutsboom een houten vogel geplaatst. Acht gildebroeders en één gildezuster gingen met de kruisboog aan de slag om deze vogel naar beneden te halen. Degene die het allerlaatste stukje naar beneden schiet, mag zich voor de komende 3 jaar koning van het Sint Jorisgilde noemen. Gildekoning is een erg belangrijke functie; hij of zij is de centrale figuur binnen het gilde en draagt de eer en waardigheid van de hele groep.

 

In de eerste ronde losten alle gildebroeders en -zusters één schot op de vogel. Na een kleine pauze gingen de leden van het gilde serieus aan de slag. Normaal gesproken heeft men tussen de 150 en 250 schoten nodig om zo’n houten vogel naar beneden te schieten. Deze keer verliep alles heel anders. ’s Avonds om ongeveer 20.30 uur en na 550 schoten had de vogel zich nog niet overgegeven. Dit betekende dat het gilde de volgende dag verder moesten gaan. Na alles veilig te hebben gesteld ging iedereen huiswaarts.

 

Maandagmorgen was het gilde om 10.00 uur ‘s ochtends weer op het terrein aanwezig en konden de schutters verder gaan met het schieten van de vogel. Deze keer duurde het niet lang en na ongeveer 66 schoten, wat het totaal op 616 brengt, was de vogel eraf. Gildebroeder Ben van Genugten was degene die het laatste stukje naar beneden schoot en mag zich dan ook voor de komende drie jaren Gildekoning van het Sint Jorisgilde noemen.

De secondant van de koning is gildebroeder Richard de Visser geworden, hij is namelijk degene die het voorlaatste schot heeft gelost.

Na het officiële gedeelte (het beantwoorden van de vragen, handen wassen,  het overschrijden van het vaandel en het over vendelen met het vaandel) konden alle gildebroeders onze nieuwe koning Ben en zijn inmiddels ook gearriveerde vrouw Maria van harte gaan feliciteren. Ook voor de secondant waren er natuurlijk de felicitaties.

Diezelfde maandag om 16.00 uur is het Gilde Sint Joris met hun nieuwe koning op het gemeentehuis door het college van Burgemeester en Wethouders ontvangen voor de ere-wijn.

 

Afbeelding