K.L.W. pakt flink uit met het Plattelandsfestival

Roois nieuws
In 1986 zag onze vereniging het levenslicht en kreeg de naam Klassieke Landbouw Werktuigen vereniging, oftewel KLW. Een groep van ongeveer vijfentwintig enthousiaste mensen uit diverse geledingen van de maatschappij waren de trotse bezitters van oude werktuigen, gereedschappen, tractoren, stationaire motoren en literatuur op dat gebied. Deze groep is intussen uitgegroeid tot een club van meer dan 850 leden. In het weekend van 5 en 6 juli houdt het wederom een groots Plattelandsfestival.

Er werden afspraken gemaakt voor vaste praatavonden, bijeenkomsten waarin materialen werden geruild en/of verkocht, behendigheidswedstrijden met oude tractoren werden gehouden, toertochten werden gereden; een weekend, waarin materialen tentoon werden gesteld aan het grote publiek werd georganiseerd; een clubblad met de naam “Den Uitlaat” zag het levenslicht en werd gemaakt en bezorgd door de leden zelf. Binnen het jaar steeg het ledental tot boven de honderd! Er was inmiddels een heus bestuur, een redactie van het clubblad, enkele commissies voor het organiseren van activiteiten en een vast clubhuis (tot op de dag van vandaag). Met twee ploegwedstrijden en drie grasmaaiwedstrijden per jaar staat de KLW ook landelijk in de belangstelling en is er een constante groei van het ledenbestand. Van heinde en verre komen de leden naar de praatavonden. Ze delen hun ervaringen en het bestuur geeft openheid van zaken over de vereniging. De leden van KLW realiseren zich maar al te goed dat hun bezittingen op dit hobbygebied bijzonder zijn, en willen heel graag groots uitpakken. Dat doen zij niet alleen door een grote diversiteit aan oude landbouwwerktuigen en tractoren tentoon te stellen en te laten werken, maar ook hun omgeving wordt nagebootst.

Een gezellig dorp van toen
Werkplaatsen, zoals een smederij, een bakkerij, een schoenmakerij, een heus washok, en nog veel meer oude ambachten zijn te zien, te ruiken of zelf te beleven. Het geluid van dorsmachines, en het geklop van dorsvlegels, soms misschien overstemd door een ploegende tractor of een stationaire motor die een zaagmachine aandrijft. Een oude vrachtwagen waarvan de vracht nog met de hand moet worden gelost, allemaal beelden uit een dorp, … ja een gezellig dorp van toen… Trekkertrek met oude tractoren zal niet ontbreken, kinderen kunnen hun behendigheid testen met oude spelletjes, het dorpsplein zal een ontmoetingsplek zijn waar de surveillerende veldwachter links en rechts een praatje maakt en er op toeziet dat enkele oude kermisattracties niet alleen door opgeschoten jeugd wordt gebruikt, maar dat ook de kleineren een kans krijgen. Maar ook aan gezelligheid zal het niet ontbreken. Op zaterdag middag komt er een heuse blaaskapel. Ook op zondag is er live muziek in de grote tent en op het plein. Natuurlijk is er een gezellig terras met een speelplaats voor de kinderen. Voor de grotere jeugd en iedereen die het wil proberen hebben we twee klimpalen van twaalf meter staan om de hoogtevrees te testen.

Ladies ride en luchtballon
Op zaterdagmiddag gaat de lady’s ride van start en daarna gaan er een aantal luchtballonnen op weg naar waar de wind ze brengt. Kortom, volop vertier voor het hele gezin in het gezellige Nijnsel. Een dag of een middag lekker weg, geen computerscherm of I-pod, maar kijken en luisteren naar oude mechanische technieken, die laten zien hoe iets werkt of wordt gemaakt. Realiseer je dat dit nog maar net achter ons ligt en wij wellicht vergeten zijn dat juist deze zaken aan de basis hebben gestaan van onze huidige samenleving en moderne technieken. Zaterdag 5 juli van 10.00 tot 18.00 uur en zondag 6 juli van 10.00 tot 17.00 uur op een van de mooiste Brabantse plekjes in het Dommeldal bij De Vresselse Hut, Vresselseweg 33 te Nijnsel. Entree en parkeren gratis, dankzij het enthousiasme van de vele KLW-ers die het verleden voor u laten herleven. Inlichtingen: Voorzitter Piet van der Poel: 06-54924764.