Afbeelding

Roois landschap plaatst samen met waterschap vlechtheg op zuivering

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Vrijwilliger van IVN Afdeling Sint-Oedenrode én Stichting Het Roois Landschap werken mee aan het herstel van biodiversiteit en cultuurhistorie door de vlechtheg terug te brengen in het landschap. Zij benaderde recent Waterschap De Dommel om hieraan mee te werken. Het waterschap reageerde direct enthousiast. Al jaren werkt het waterschap zelf ook actief aan de verbetering van de biodiversiteit in zijn gebied.

Door de komst van prikkeldraad verloren de heggen begin vorige eeuw hun functie. Daarmee verdween de traditionele heggen uit beeld en ging ook de flora en fauna verloren die gebonden zijn aan de heggen, zoals de geelgors, kneu en klauwier.
Stichting Het Roois Landschap heeft het initiatief genomen om diverse locaties de heg weer terug te brengen. Zo ook op de rioolwaterzuivering van Waterschap De Dommel in Sint-Oedenrode. De stichting koos dit terrein uit omdat deze locatie mooi in het zicht ligt en omdat dit soort heggen vroeger ook veel in het Dommeldal gestaan hebben.

Dit burgerinitiatief heeft het waterschap direct omarmd en samen met de stichting is bepaalt waar deze heg het best kan komen. Waterschap De Dommel heeft de grondbewerking gedaan. De heg zelf is door de stichting uitgevoerd. Het onderhoud en het daadwerkelijke vlechten wordt ook door de stichting gedaan. Het plantgoed van de heg bestaat uit uitsluitend inheemse soorten die in het Groene Woud thuishoren. Over 6 tot 8 jaar zal de heg gevlochten worden door de beide genoemde organisaties. De heg is geplant in een gebogen vorm, die globaal de kromming van de ernaast gelegen Dommel-meander volgt.