Werkgevers opgelet: Straks fors meer betalen voor zieke flexkracht

Roois nieuws
Per 1 januari 2014 gaat de modernisering van de Ziektewet in, voornamelijk ingegeven door budgettaire overwegingen. Probleem is dat ruim de helft van de nieuwe WGA’ers (Werkhervattingsregeling gedeeltelijk arbeidsgeschikten) door vangnetters wordt veroorzaakt. Vangnetters zijn bijvoorbeeld werknemers met een tijdelijk contract die ziek uit dienst gaan, maar ook werkneemsters die ziek zijn door bevalling of zwangerschap.

Het kabinet heeft besloten dat werkgevers meer (financiële) verantwoordelijkheid moeten dragen voor de deze groep. Voor kleine werknemers (minder dan € 750.000 loon) komt er een gedifferentieerde ZW-premie waarbij rekening wordt gehouden met de instroom van vangnetters in de ziektewet.

Voor de WGA bent u als werkgever momenteel zelf verantwoordelijk voor uw vaste personeel. U betaalt maximaal 10 jaar de lasten voor een ziek personeelslid, ook als een werknemer niet meer in dienst is. Vanaf 1 januari 2014 draait u ook op voor de WGA-uitkering van zieke werknemers met een tijdelijk contract. Daardoor kan het straks zo zijn dat u 12 jaar (2 jaar Ziektewet en 10 jaar WGA) de financiële lasten draagt van een werknemer die na één dag ziek is geworden.

Het is dus van belang om uw verzuimbeleid ook door te trekken naar de werknemers met een tijdelijk arbeidscontract. Maak daarom goede afspraken over het meewerken aan de re-integratie na het einde van het dienstverband en leg deze afspraken goed vast in de beëindigingsovereenkomst. Mocht u meer vragen hebben over dit onderwerp, neem dan contact op met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413-491111, e-mail: info@vdven.nl, of loop gewoon even binnen op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur.