Alertzorg biedt de extra zorg die absoluut nodig is

Roois nieuws
Een gedeelte van de zorg belandt straks op het bordje van de gemeente. Hoe en wat is nog niet precies duidelijk. Dat schept veel onduidelijkheid. Ook voor Alertzorg, een zorgaanbieder uit Sint-Oedenrode, is de toekomst nog een grijze vlek. Jan van ’t Hof is één van de initiatiefnemers. Hij is bezorgd. 

“De overheid stelt dat de familie van hulpbehoevenden maar bij moet springen. Zo makkelijk is het niet, wij zien vaak dat die al volledig ingezet wordt”, stelt de zorgaanbieder. Ook al is nog niet helemaal duidelijk hoe het aanbieden van zorg vanaf 1 januari 2015 er uit gaat zien. De overheid roept de mensen nu al op om meer voor elkaar te gaan betekenen. “De zorg wordt voor iedereen duurder. Je krijgt minder voor meer, om het zo maar te zeggen. We zien best in dat er soms nog wat marge zit in het efficiënt organiseren van een zorgvraag, maar het probleem is echt niet alleen op te lossen door het aanbieden van een lift naar het ziekenhuis of door eens per week boodschappen te doen voor je zorgbehoevende buurman. Het zit veel dieper”, drukt Van ’t Hof op het hart. “Men denkt dat het duurder is om bij ons zorg af te nemen, maar dat is niet zo. Door de juiste zorg aan huis te geven voorkomen we juist extra kosten zoals een verblijf in het ziekenhuis of revalidatiekliniek.”

Op dit moment zijn er zo’n 700 zorgindicaties afgegeven in Sint-Oedenrode. Grofweg 300 intern en 400 extern, jong en oud. Tientallen daarvan halen hun zorg bij Alertzorg, gevestigd aan de Eerschotsestraat in Sint-Oedenrode. Jaren geleden begonnen Jan van ’t Hof en zijn partner Sabine van de Laar het bedrijf wat als missie heeft om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Opname in een zorginstelling wil het zo lang mogelijk uitstellen. Van ’t Hof: “Ons team bestaat inmiddels uit zo’n twintig personen. We helpen mensen met complexe zorgvragen. Denk aan neurologische zorg zoals zorg bij dementie, niet aangeboren hersenletsel, dwarslaesie enz. Vaak krijgen ze hulp van familie of vrienden, maar er blijft behoefte aan een stukje professionele zorgverlening, met regelmaat terugkerende medische handelingen of simpelweg een verpleegkundige observatie als schakel tussen de patiënt en de huisarts. Dan staan we voor ze klaar.” 

“Persoonlijke aandacht staat bij ons voorop”, vervolgt hij. “Rond iedere cliënt formeren we een team wat bij hem of haar past. We kijken daarbij goed naar de persoonlijkheden. In de afgelopen jaren is gebleken dat met name het vaste team door veel cliënten als een groot pluspunt wordt gezien. Ze zien vrijwel altijd dezelfde medewerkers die hen verzorgen. Daarbij staan de wensen van de cliënten voorop. We proberen die zoveel mogelijk, met behoud van zorgkwaliteit, te vervullen.” Ook al is de toekomst onzeker. Het team van Alertzorg staat voor iedereen klaar die de hulp hard nodig heeft.

Alertzorg, Eerschotsestraat 12, 0413-841957, 0653980218, www.alertzorg.nl