Werkzaamheden vijvers Park Kienehoef

Roois nieuws
Bij de vijvers van Park Kienehoef zijn op dit moment werkzaamheden gestart om de waterkwaliteit en het waterleven te verbeteren. Om het aarvederkruid te bestrijden worden ook graskarpers uitgezet.

Deze week worden de vijvers nog eenmalig uitgemaaid en geruimd. Delen van de oevers van het eiland in de zuidelijke vijver worden natuurvriendelijker ingericht, waardoor oeverplanten zich beter kunnen ontwikkelen. Straks is het vooral van belang een juiste balans te vinden tussen de (onvermijdelijke) aangroei van aarvederkruid en de uit te zetten hoeveelheid graskarpers.

Om een compleet beeld te krijgen van de kwaliteit van het water en de visstand wordt op dinsdag 20 november een onderzoek uitgevoerd. In overleg met de plaatselijke visvereniging verricht Sportvisserij Nederland dit onderzoek. Tijdens dit onderzoek zal vis gevangen worden met een zogenaamde zegen (een groot net). De zegen wordt met behulp van een boot in een
halve cirkel in het water uitgevaren. Vervolgens wordt de zegen langzaam dichtgetrokken. De dan ingesloten vissen worden met behulp van een schepnet uit de zegen geschept. De vissen worden vanuit een speciaal bad op soort beoordeeld, geteld, gemeten en gewogen. Bij het onderzoek staat het welzijn van de vis steeds voorop.

Op basis van die onderzoeksgegevens wordt nader advies uitgebracht over verbetering van de waterkwaliteit, de soortsamenstelling en de uit te zetten hoeveelheid graskarpers. De graskarpers worden op het einde van de winter in de vijvers uitgezet.