Novadic-Kentron en MEE pakken verslavingsproblemen bij LVG’ers aan

Roois nieuws Volksgezondheid / Sint-Oedenrode
Steeds vaker krijgen organisaties die werken met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVG) te maken met verslavingsproblemen binnen deze doelgroep. Maar ook de verslavingszorg en andere sectoren als het gevangeniswezen signaleren een toename van dit probleem. In toenemende mate slaan de instellingen de handen ineen om een passend antwoord te vinden voor deze problemen.

Resultaat daarvan is onder andere dat Novadic-Kentron, het Brabantse instituut voor verslavingszorg, al een speciale LVG-kliniek is gestart in Breda. Nu gaat de verslavingszorg samenwerken met MEE, de organisatie die mensen met een beperking ondersteunt om zo zelfstandig mogelijk mee te doen in de samenleving. Met als doel adequate behandeling van LVG’ers met verslavingsproblemen al in een vroeg stadium mogelijk te maken.

De toename van het aantal cliënten met gecombineerde problematiek is vooral te wijten aan de veranderende maatschappij, die een steeds groter beroep doet op eigen verantwoordelijkheid. Lieke Denissen, gedragskundige MEE Zuidoost Brabant en coördinator Regionaal Netwerk VG-GGZ: “Voor mensen die een licht verstandelijke beperking hebben of moeilijk lerend zijn, is het zelfstandig vorm geven aan hun leven een lastige taak. Ze vallen vaak tussen wal en schip, met als gevolg: faalervaringen, stress, spanning en vaak ook psychische klachten. Door het gebruik van alcohol en drugs neemt de spanning - op de korte termijn - af en het geeft hen het gevoel bij een groep te horen. De gevolgen zijn onmiskenbaar en voor hen lastig te overzien. Dit maakt deze mensen zeer kwetsbaar voor het ontwikkelen van een verslaving en relatief moeilijk behandelbaar. Het is een goede zaak dat instellingen zich vanuit de verschillende sectoren over deze toenemende doelgroep buigen om te zorgen voor een kader, waarin een cliënt weer regie kan voeren over zijn eigen leven.”

Novadic-Kentron en MEE willen de problematiek op tijd aanpakken. Toon Wouters, hoofd Indicatiestelling van Novadic-Kentron: “Hoe sneller we ingrijpen in een verslavingsproces, hoe groter de kans op succes. Daarom is het mooi dat MEE betrokken wordt bij de indicatiestelling en het behandelplan door als adviseur zitting te nemen in onze indicatiecommissie. Hun specifieke kennis van de doelgroep is erg waardevol om tot succesvolle behandeling te komen en afspraken te maken over het traject na de behandeling. Daarin heeft MEE een belangrijke rol. Tegelijkertijd profiteert MEE van onze deskundigheid. Zij zullen signalen van uit de hand lopend middelengebruik bij hun cliënten sneller herkennen en beter in staat zijn hulp te bieden binnen hun eigen trajectbegeleiding.”

Volgens beide organisaties is er sprake van een duidelijke win-winsituatie. Op 4 september worden de samenwerkingsafspraken tijdens een feestelijke startbijeenkomst bekrachtigd