Afbeelding

Lekker thuis blijven wonen: 14 februari manifestatie Mariendael

Roois nieuws Volksgezondheid / Sint-Oedenrode
Wij willen allemaal graag oud worden. Dat is echter wel iets anders dan oud zijn. Bij oud zijn horen vaak lichamelijke en soms ook geestelijke gebreken. Niet meer zondermeer alles kunnen wat u vroeger kon. Daar zit niemand op te wachten. Sterker nog, het komt veel voor dat mensen die wat ouder worden hun best doen om dit zo lang mogelijk te ontkennen. Wie bereidt zich werkelijk voor op ouder zijn? Hoe zorgt u dat u zelf blijft bepalen wat er gebeurt en niet de kinderen of de zorgleverancier? De dingen kunt blijven doen die zo belangrijk zijn en voor zingeving zorgen? Hoe voorkomt u dat u vereenzaamt of uw woning moet verlaten omdat u door gebreken niet meer thuis kunt blijven wonen? En als het niet anders kan, waar gaat u dan naar toe? Nu er steeds minder geld is voor de zorg voor steeds meer ouderen is afwachten en hopen geen optie meer. Het antwoord? De regie weer in eigen hand en zorgen voor elkaar!


De klant bepaalt
Nieuwbouw is gemakkelijk aan te passen maar daar kan maar een beperkt aantal mensen mee geholpen worden. Een veel grotere groep ouderen woont in bestaande woningen en wil daar ook zo lang mogelijk blijven wonen. Dat is de groep waar LekkerThuisBlijvenWonen.nl zich op richt.

Wensen
Wat zou u willen? Meer beveiliging in huis? Dat de boodschappen worden thuisbezorgd? Dat u af en toe hulp krijgt bij het onderhoud van uw tuin? Dat u kunt kiezen uit genoeg betaalbare en zeer smakelijke maaltijden die thuisbezorgd worden? Beeldcontact met uw thuiswooncoach of met een van uw kinderen die ver buiten Sint-Oedenrode woont, maar waarmee wel oogcontact wilt? Anderen ontmoeten die ook gek zijn van theater of film en die met u mee willen? Als u dit soort wensen alleen hebt, dan kan het vaak niet of kost het (te) veel geld. Dan blijkt dat de dienstverlener bepaalt en niet u, tenzij u er veel geld voor over hebt. Maar als een grote groep mensen hetzelfde wil en gaat samenwerken dan kan dat veel voordeel opleveren. Uitgangspunt is dan niet wat de aanbieder aan te bieden heeft, maar waar de mensen uit Sint-Oedenrode die thuis willen blijven wonen, behoefte aan hebben.

LekkerThuisBlijvenWonen.nl
LekkerThuisBlijvenWonen.nl is een organisatie die voortkomt uit de thuiszorgorganisatie Thuiszorg VDA en Gezinszorg Brabant. Zij realiseren zich dat het bieden van alleen huishoudelijke zorg onvoldoende is om thuis te kunnen blijven wonen. Ook speelt mee dat Thuiszorg VDA en Gezinszorg Brabant zich realiseren dat zij als zorgorganisatie niet op alle vragen van klanten antwoord kunnen geven, want zorg heb je vaak op veel latere leeftijd nodig. LekkerThuisBlijvenWonen.nl richt zich op mensen die zich willen voorbereiden op het ouder worden. LekkerThuisBlijvenWonen.nl helpt u in beeld te brengen of uw thuissituatie geschikt is om te kunnen blijven wonen en of er middelen of diensten zijn waardoor dat wel veel langer kan. Er is veel meer mogelijk dan menigeen denkt!

Zo werkt het
Als u gebruik wilt maken van het aanbod van LekkerThuisBlijvenWonen.nl, dan organiseren wij een gesprek met onze thuiswooncoach die samen met u in beeld brengt wat uw kansen of bedreigingen zijn om thuis te kunnen blijven wonen, maar zeker ook waar uw sterktes en zwaktes liggen, waardoor u wel of niet thuis kunt blijven wonen. De thuiswooncoach kijkt met u naar wat er nodig is om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Daar rollen allerlei vragen en wensen uit. Deze zijn te verdelen in twee groepen. Contacten met anderen en het afnemen van diensten.

Contacten met anderen
Voor de contacten met anderen is er een platform via de computer of een speciaal scherm. Via dit platform kunt u heel gemakkelijk contact leggen met de andere mensen uit de gebruikersgroep met dezelfde interesses. Er is ook een prikbord zoals u dat kent van de supermarkt. Daarop kunnen vragen gesteld worden of zaken worden aangeboden.


Behoefte aan comfortdiensten
Als duidelijk is welke behoefte aan diensten er is in de gebruikersgroep, dan worden er dienstverleners gezocht die maatwerk kunnen leveren en worden er kortingen bedongen omdat er aan een grote groep geleverd mag worden. Natuurlijk behoudt u altijd keuzevrijheid. Het is aan de dienstenleverancier om u geïnteresseerd te houden. Op dit moment kunnen wij al een groot aantal diensten aanbieden zoals maaltijden aan huis, een huismeester die klussen bij u thuis kan doen, maar ook domotica kan aanbrengen. Dit is bijvoorbeeld een camera, die is aangesloten op uw aanraakscherm, waardoor u kunt zien wie er op uw oprit of voor de voordeur staat. Een “goede-morgen-service”, die ’s ochtends contact met u opneemt als een soort extra veiligheidsgevoel, een directe verbinding met de apotheker die ook nog uw medicijnen voor u bewaakt, de RABO bank die eenvoudig betalen mogelijk maakt, maar ook een tuinman, enz. Waar u zich zeker ook prettig bij zult voelen is een beeldtelefoon, waarmee u kunt bellen naar uw kinderen, maar ook naar uw thuiswooncoach. Deze medewerker van LekkerThuisBlijvenWonen.nl is een vaste contactpersoon die u thuis bezoekt, maar die u ook helpt als u vragen heeft.

Voor wie is het bedoeld?
Het aanbod van LekkerThuisBlijvenWonen.nl richt zich op iedereen die comfortabel en veilig thuis wil blijven wonen. Dat begint vaak al bij de 65 jaar met gemaks- en servicediensten met gemaks- en servicediensten. Op wat latere leeftijd gaat vaak het organiseren van het veilig en zeker voelen mee spelen. LekkerThuisBlijvenWonen.nl kan met haar diensten u hierbij ondersteunen

Hoe gaat het verder?
Op 14 februari organiseren wij een grote manifestatie in Mariendael waarin wij uitleggen wat de bedoeling is en hoe we dit gaan organiseren. Ook zullen er demonstraties gegeven worden en kunt u kennis maken met bedrijven of organisaties die u kunnen helpen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.

Manifestatie op 14 februari
Ben u geïnteresseerd geraakt of wilt u meer weten? Op dinsdag 14 februari kunt u terecht met al uw vragen. Breng ook gerust een van uw kinderen mee. Wij vinden het prettig om te weten of veel mensen interesse hebben en of we ’s middags of ’s avonds de manifestatie moeten organiseren. Daarom zou het fijn zijn als u zich zou aanmelden bij een van de organisaties die hieronder genoemd worden. Daar kunt u ook met uw vragen terecht.
U bent natuurlijk ook vrij om te komen zonder aanmelding

Organisaties die betrokken zijn
Dit initiatief van LekkerThuisBlijvenWonen.nl, is tot staand gekomen in goed overleg met de gemeente en diverse organisaties en instellingen uit Sint-Oedenrode. Daaruit is een werkgroep gevormd "Slim wonen" . Deze werkgroep, die ruim een half jaar aan de voorbereiding heeft gewerkt, hebben voorlopig zitting Mevrouw Gert van den Akker tel. 473486, Marcel Janse (KBO) tel 474985 Wim van Kreij tel 216265 ,Bert van de Laak tel. 474057 en Namens Lekkerthuisblijvenwonen Jan van de Akker tel 0900 – 1200 500 (lokaal tarief). Zij kunnen u nader informeren.