De boeren op het veld bij basisschool Eerschot.
De boeren op het veld bij basisschool Eerschot. Foto: Jos van Nunen

Rooise boeren laten zien dat protesteren ook anders kan

Landbouw / Visserij Landbouw

Sint-Oedenrode – De heftige beelden van demonstraties bij het huis van minister Van der Wal, afgelopen dinsdagavond, hebben het amigo van de boer geen goed gedaan. Enkele Rooise boeren wilden vandaag laten zien dat demonstreren ook anders kan. Die missie is geslaagd, zegt boer Johan Schepers.

Hij was vandaag één van de vier protesterende boeren in Sint-Oedenrode. Met evenveel tractoren reden ze naar basisschool Eerschot, basisschool de Sterjasmijn en de Odaschool. Hij legt uit waarom ze de actie op deze manier hadden ingestoken: “We hebben op tv allemaal de acties gezien die uit de hand zijn gelopen. De meeste boeren keuren dat af. Wij willen laten zien dat protesteren ook op een vredelievende manier mogelijk is. Zo zijn we dinsdag al naar het gemeentehuis van Meierijstad gegaan om te protesteren. Van de politie en de gemeente kregen we complimenten hoe dat is verlopen.”

Johan en zijn kompanen vinden het belangrijk dat ze actie voeren tegen het landelijke bereik, maar willen wel dat de burgers achter hen blijven staan. Veel kinderen hebben vandaag in ieder geval hun mening bijgesteld. Johan: “In Nijnsel hadden ze net het jeugdjournaal gezien over de harde acties van boeren elders in het land. Toen wij klaar waren met de uitleg waarom we demonstreren zeiden ze letterlijk ‘we dachten dat jullie slechte boeren waren’, maar gelukkig denken ze er nu anders over. Van sommige kinderen kregen we zelfs spontaan een hand. Dit is precies waarom we deze actie op touw hebben gezet.” Voor komende maandag zijn er landelijk stevige acties ingepland. Volgens Johan zullen er vanuit Meierijstad weinig tot geen boeren aan meedoen, omdat ze harde acties afkeuren. Ze doen het liever op hun eigen manier. “Door bijvoorbeeld weer eens op het viaduct te gaan staan, of langs de snelweg. We willen ons namelijk wel laten gelden, omdat we het beleid in Den Haag afkeuren. Maar zoals gezegd kan dat ook op een normale manier”, voegt Johan toe.

Enkele kinderen sloegen een slim slaatje uit de protestactie. Ze mochten van de boeren in de tractoren klimmen en lekker claxonneren. Dat vonden ze in de buurt prima. “We kregen van omstanders juist aanmoedigingen om door te gaan met de acties. We hebben nog wel het gevoel dat de mensen achter ons staan. Dat is fijn”, zegt de boer tot slot.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding