Afbeelding

Excursie naar tuinderij 'De Voedselketen'

Landbouw / Visserij

Sint-Oedenrode - Zo af en toe ontstaan er van die prachtige initiatieven waar je eigenlijk meteen nieuwsgierig van wordt. De oprichting van een bijzondere tuinderij door Alex en Linder met de naam 'De Voedselketen' is er zo ééntje. Begin 2015 startten ze aan de Witte Bleek in Rooi met het opzetten van de nieuwe tuinderij op basis van permacultuur. Als eerste werd de bodem voorzien van compost, er werden allerlei fruitbomen en struiken gepland.

Deze excursie begint met een korte rondleiding over het land. Naast fruitteelt kweekt De Voedselketen ook groenten. Niet alleen pompoenen, courgette, prei, ui, peterselie en basilicum, maar bijvoorbeeld ook bijna vergeten heerlijkheden zoals het heilige boontje of het Wieringer boontje.
Daarna is er een uitleg over Permacultuur. Hierbij gaan Alex en Linder dieper in op de opzet van de tuinderij en de ecosysteem principes die er gebruikt worden. Permacultuur is ontwikkeld om een oplossing te vinden voor problemen zoals verwoestijning en bodemerosie. Dit zijn nog steeds zeer actuele vraagstukken. Hiervoor is met name gekeken naar natuurlijke ecosystemen en traditionele kleinschalige voedselproductiesystemen. Er zal worden ingegaan op de geschiedenis en het ontstaan van Permacultuur. Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen tussen Permacultuur en biologische landbouw?

Benieuwd wat er nu eigenlijk allemaal gebeurt aan de Witte Bleek? Hoe werkt de tuinderij en waar gaat het heen? Ga dan op 20 april mee op excursie naar 'De Voedselketen'. Hiervoor kunt u zich aanmelden via ivnrooi@gmail.com. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De excursie begint om 19:30 en duurt tot 21:30 uur. U vindt de tuinderij aan de Witte Bleek 4 in Nijnsel.