Afbeelding

Samenwerkingsovereenkomst waterbeheer Nederland en Vlaanderen

Algemeen

Woensdag 5 oktober 2016 ondertekenen provincie Limburg(BE), de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), Watering De Dommelvallei en Waterschap De Dommel een samenwerkingsovereenkomst. Deze samenwerking richt zich op het beheren en onderhouden van de beken en rivieren in het grensgebied Nederland en Vlaanderen.

Water kent geen grens
Goed waterbeheer is essentieel om er voor te zorgen dat het water in beken en sloten niet te hoog en niet te laag komt te staan. Dat is niet eenvoudig, laat staan als je met vier partijen aan het 'roer' staat. Met daarbij ook nog water een materie die zich net niet aan grenzen houdt. Een lastige klus. Daarom is er voor gekozen om heldere wederzijdse afspraken te maken. Zo maait Waterschap De Dommel bijvoorbeeld vanaf nu de Elsenloop (Kolksgracht) en Provincie Limburg de Erkbeek (Buulder Aa). Beide beken zijn grensvormende beken en met maaien was het vaak onduidelijk wie nu welke beek onderhoudt. Verder heeft Waterschap De Dommel een meetpunt in de Dommel vlakbij de grens. Die gegevens worden nu ook gemeld bij de VMM zodat zij deze kunnen gebruiken.

De beheergebieden van Watering De Dommelvallei, provincie Limburg (BE) en de Vlaamse Milieumaatschappij bevinden zich op Belgisch grondgebied. Het beheergebied van Waterschap De Dommel bevindt zich op Nederlands grondgebied. Binnen de beheergebieden van alle partijen bevinden zich rivieren en beken die plaatselijk de Nederlands – Belgische grens vormen en/of de grens overschrijden. Bij de grensoverschrijdende rivieren en beken is de beheerder verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de waterlopen. Bij grensvormende waterlopen zijn de Belgische en Nederlandse beheerder sámen verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het water.
Een mooi samenwerkingsproject is de ecologische verbindingszone Elsenloop. Hier trekken we écht samen op. Bij de planvorming, uitvoering en bij de verdere gezamenlijke zorg voor de Elsenloop.