Minder zon en meer regen bepaalden het weer van vorige maand
Minder zon en meer regen bepaalden het weer van vorige maand

Weer over het weer: april te somber

Natuur

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

April 2024 zal de boeken ingaan als iets te warm, iets te nat en iets te somber.

Opnieuw warmer dan normaal
Dat het een trend is dat het elke maand opnieuw warmer is dan normaal, valt niet te ontkennen. Ook april was warmer dan normaal. De middagtemperaturen lagen met 15,6°C weliswaar maar een fractie boven het langjarige gemiddelde van 15,4°C. De nachten daarentegen waren met 6,7°C gemiddeld aanmerkelijk warmer dan de 4,2°C die over de periode 1991-2020 in de vierde maand in de boeken werden gezet. De etmaaltemperatuur bedroeg de afgelopen maand 11,1°C tegen 10,0°C over de meetperiode van dertig jaar. De hoogste temperatuur werd zaterdag 6 april gemeten, nl.: 25,1°C, die dag hadden we met een etmaalgemiddelde van 18,8°C ook de warmste dag van de vorige maand. De laagste temperatuur lazen we af op dinsdag 23 april, toen koelde het af tot -0,7°C. Een dag eerder op de 22e hadden we met 5,5°C het koudste etmaal van april.

Meer regen dan normaal
De afgelopen maanden viel er veel meer regen dan dat we mochten verwachten. April hield zich keurig aan dat patroon. Waar we mogen rekenen op 52 mm regen, kregen we dit jaar 74,8 mm regen voor onze kiezen. Er waren de afgelopen maand slechts negen droge dagen. De meeste regen viel op 16 april, die dag tapten we 10,75 liter regen per vierkante meter af.

De zon was juist minder te zien
Hogere temperaturen en meer regen dan normaal. De zon was wat dat betreft een spelbreker. Die liet zich juist minder zien dan dat we mochten verwachten. We hebben in april recht op 184 uur zon, maar de teller bleef dit jaar op 158 uur en 18 minuten steken. De zonnigste dag was 10 april, die dag zagen we de zon 10 uur en 45 minuten. Ook relatief was dat met 79,3% de zonnigste dag van de vorige maand. Een dag later zagen we de zon slechts drie minuten en daarmee was 11 april de somberste van de zeven sombere dagen die werden geteld.

Kort samengevat, was april 2024 net wat warmer, flink wat natter en duidelijk minder zonnig dan dat wat we mochten verwachten.