Afbeelding

Horeca Olland en De Loop'r trekken banden nauwer aan

Algemeen

Olland - Megen, een klein dorpje in de gemeente Oss. Bij de voorzitter van het plaatselijke gemeenschapshuis stond een tijd geleden het water tot aan de lippen. "Er moet iets gebeuren, anders gaan we het niet redden", alarmeerde hij. Er werden verbanden gezocht met plaatselijke horecaondernemers. In eerste instantie niet van harte. 'Teveel concurrentie' werd er geroepen. Toch kwam het tot een convenant. Olland heeft het voorbeeld overgenomen. Donderdagmiddag tekenden cafés d'n Toel en De Dorpsherberg een akkoord met multifunctionele accommodatie (MFA) De Loop'r.

In Megen zijn ze inmiddels een paar jaar verder. De samenwerking tussen de horeca en het gemeenschapshuis verloopt goed. Feesten en partijen worden onderling verdeeld. Alles gaat in overleg. Nu het convenant is getekend, is het de bedoeling dat het ook in Olland zo gaat verlopen. "Het eerste feestje is het moeilijkst, maar na een jaar zal je zien dat het een stuk beter gaat. Voor de horecaondernemers is het een kwestie van de knop omzetten", geeft Marco Thijssen als voorzitter van de plaatselijke horecavereniging aan. Het zal inderdaad even wennen zijn voor Michael Toelen van d'n Toel en Barry Hubers van café de Dorpsherberg. Vanaf nu wordt verwacht dat verder wordt gekeken dan het eigen straatje. Ook De Loop'r mag voortaan feesten en partijen van persoonlijke aard geven. Dergelijke bijeenkomsten worden vanaf nu tussen de partijen verdeeld. Wat hebben de kroegen daar aan zou je zeggen? Erik van Aarle weet daar als bestuurslid van De Loop'r het antwoord op. "Alleen door samen te werken kunnen we er voor zorgen dat Ollandse mensen hun feest binnen Olland vieren. Het aanbod wordt op deze manier alleen maar breder." Ook Michael Toelen ziet geen problemen. "De mensen die mij willen feesten, komen toch wel bij mij."
Regiomanager van de Nederlandse Horeca, Pim van Teffelen, kent het schoolvoorbeeld van Megen. "Wil iemand in een gemeenschapshuis feesten, dan moet, mag en kost het gewoon iets meer", benoemt hij een onderdeel uit het convenant. "Verder is het kwestie van goed onderling afspreken wie welk feest op zich neemt." Hubers: "Dat gaan we op toerbeurt doen. Komt er een aanvraag van een feest binnen, dan gaan we in overleg wie het op zich kan nemen." Uiteindelijk beslist degene die feest geeft altijd waar hij of zij het wil houden, maar de keuze is nu ruimer. Voorzitter van De Loop'r, Erik Huijbregts, ziet de samenwerking in ieder geval zitten. "Vandaag is Olland een stukje mooier geworden", brengt hij trots.