Lita van Weert met haar drie gouden medailles.
Lita van Weert met haar drie gouden medailles. Foto: Cindy Hertogs

Drie Nederlandse titels voor Rooise schoonspringster

Sport Sport

Sint-Oedenrode / Amsterdam - Afgelopen weekend stond in het teken van de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen Schoonspringen in het Sloterparkbad in Amsterdam. De Rooise Lita van Weert was ingeschreven op maar liefst vier onderdelen nadat ze zich tijdens de kwalificaties eind mei drie keer als eerste wist te plaatsen. De verwachtingen waren dus hoog gespannen.

Lita startte zaterdag met het onderdeel 3 meter plank, waarbij 7 sprongen gemaakt moeten worden uit 5 richtingen. Lita begon met een hele mooie hoekduik binnenwaarts waarvoor ze zevens kreeg van de jury. En zevens worden op een NK niet makkelijk gegeven. Ook de overige rondes bleef ze constant springen. Desondanks was het tot op de laatste sprong spannend welke kleur medaille Lita zou pakken. Echter haar laatste sprong, een tweeënhalve salto voorwaarts gehoekt met een moeilijkheidsfactor van 2,4 was de hoogst gewaardeerde sprong van de hele wedstrijd. Deze sprong leverde 36,00 punten op waarmee Lita op een totaalscore van 221,55 punten kwam. Goed voor de titel Nederlands Jeugd Kampioen op de 3-meter-plank in de leeftijdscategorie C.

Later die middag nam Lita samen met teammaatje Gigi Yan deel aan het onderdeel synchroon. Een wedstrijd waarbij ze uitkomen in de A/B-categorie en tegen meiden springen die tot 4 jaar ouder zijn. Ze waren als derde geplaatst en wisten ook zaterdag als duo een derde plaats te pakken na 5 goed uitgevoerde sprongen. De tweede medaille voor Lita dit NJK was een bronzen.

Op zondag stonden de wedstrijden op de toren en de 1-meter-plank op het programma. Lita is een van de weinige torenspringsters in Nederland. Ze heeft op dit onderdeel nauwelijks concurrentie aangezien Lita qua hoogtes en moeilijkheidsfactoren haar tegenstandsters ver voor ligt. Zo deed ze 5 sprongen van de 7,5m en slechts 1 sprong van de 5m, waar haar tegenstanders alle 6 de sprongen vanaf 5m uitvoeren. Ze sprong niet haar beste torenwedstrijd, maar wist met haar sprongprogramma wel haar tweede Nederlandse titel van het weekend te pakken met ruim 23 punten verschil op de nummer 2. 

Ondanks de winst op de toren, was Lita lichtelijk teleurgesteld in zichzelf en hierdoor extra gespannen voor haar laatste onderdeel, de 1-meter-plank. Ze startte deze wedstrijd weer met enkel zevens en nadat ook haar derde sprong, de anderhalve salto achterwaarts gehurkt, boven eigen verwachting goed ging, keerde het vertrouwen terug. Maar ook de concurrentie sprong goed, waardoor het tot op de laatste sprong erg spannend was. Lita haar laatste sprong, de tweeënhalve salto voorwaarts gehurkt, ging er bij de landing overheen, maar was goed genoeg voor een derde Nederlandse titel.

KNZB Schoonspring Academie
De prestaties en groei van Lita in het afgelopen seizoen hebben ervoor gezorgd dat ze onlangs een plaats heeft gekregen in de KNZB Schoonspring Academie. Dit betekent dat ze een talentenstatus (Belofte) heeft en naast haar trainingen bij PSV, wekelijks traint met Team NL onder begeleiding van bondscoach Ramon de Meijer. Een mooie beloning voor het harde trainen en weer een stapje dichterbij haar droom ‘uitkomen voor Nederland tijdens internationale wedstrijden’.