Peppelaer en Servicevclub samen bij de kast.
Peppelaer en Servicevclub samen bij de kast.

Nieuw uitgiftepunt voor menstruatieprodukten in Rooi

Zorg en Welzijn

Sint-Oedenrode - Het is niet altijd eerlijk verdeeld. Dat zien we op grote schaal in de wereld, maar ook binnen ons eigen dorp. Als verloskundigen zien de medewerkers van de Peppelaer veel mensen in de praktijk. Sommigen hebben het zwaarder in hun leven dan anderen. Als verloskundigen proberen ze ieder gezin een gezonde start te laten maken, maar verder dan de kraamweek reikt hun zorg niet. Soms is dat moeilijk los te laten.

Een tijd geleden hebben ze het initiatief opgepakt om een zogenaamde MUP (Menstruatieprodukten Uitgifte Punt) te gaan realiseren. Daar kunnen vrouwen en meisjes die het financieel lastig hebben maandverband en/of tampons halen. Gewoon, gratis, omdat je dat nodig hebt als vrouw. Het idee is dan wel geboren bij Peppelaer, maar ze konden dit niet alleen voor elkaar krijgen. Ze hebben bij Service Club Rooi steun gezocht. Zonder aarzelen wilden zij dit initiatief helpen realiseren. Hierdoor kon het MUP-kastje gevuld worden. En nu staat ‘ie er, de MUP! Ze snappen ook dat niet iedereen hoeft te weten van ieders persoonlijke financiële situatie (al is het niks om je voor te schamen!), dus ze hebben de MUP op een iets beschutte plek neergezet. De spulletjes zijn af te halen bij Gezondheidscentrum Meierijstad. Door de voordeur, meteen door de achterdeur naar de binnenplaats, en dan staat het kastje rechts in het perkje. Voor een heel anoniem bezoek kan degene die het nodig had zelfs na het ophalen doorlopen naar de poort om uit te komen bij de markt.  

“Zo hopen we dat Rooienaren steun ervaren van hun mede-dorpsbewoners, en een mooie start kunnen maken in 2024!” laten de verloskundigen weten.