Deze mensen zien de verbinding graag ontstaan.
Deze mensen zien de verbinding graag ontstaan. Foto: Jos van Nunen

Actie op touw om beleefplein op te krikken

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Sint-Oedenrode – Van Kuringe Adviesgroep heeft de helpende hand uitgestoken om het Eerschotse beleefplein Merode op te krikken naar een hoger niveau. Vooral om het uiteindelijke doel te bereiken: meer verbinding tussen de buurt en mensen met een verstandelijke beperking.

Jaren geleden zijn er door Stichting Dichterbij vier woningen gebouwd voor mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking. Woningen middenin de wijk om ook andere burgers te kunnen ontmoeten. Elske van Boxtel van Dichterbij: “Helaas is het ontmoeten nog minimaal, dus zijn we gaan brainstormen. Hoe kunnen we mensen uit de wijk - en vooral kinderen - meer bij het plein betrekken, zodat er ontmoetingen uit voort komen? Zo ontstond het idee van een beleefplein. Een plein waar samen beleven en ontdekken centraal staan.” Voor de coronatijd zijn er al stappen gemaakt om het pleintje te realiseren. Zo is er een muurschildering aangebracht en is het nodige aangekleed. De stoep is aangepast en kunstgras gelegd. “Ook zijn we toen gestart met geocaching om op die manier meer interactie op het plein te creëren. Dit was allemaal mogelijk door sponsoring, gemeente en vrijwilligers”, voegt Elske toe. “Ondanks deze eerste stappen is de aanloop nog steeds minimaal. We willen het plein meer aantrekkelijk maken en gaan aankleden met verschillende plantenbakken, voel- en spelmateriaal en een bankje. Maar daar is natuurlijk geld voor nodig.”

Van Kuringe Adviesgroep uit Sint-Oedenrode kreeg daar lucht van en sprong er met het Regiobank-project ‘Samen voor de buurt’ direct op in. Inmiddels heeft het bedrijf een crowfundingsactie opgezet om gelden binnen te halen voor de laatste investeringen. “Dat is geweldig natuurlijk!” jubelt Elske. “Maar het gaat ons niet alleen om geld. We hopen ook op meer bekendheid en meer vrijwilligers om het plein te realiseren en onderhouden.”

Hoe kan ook jij helpen?
Ga op de site www.samenvoordebuurt.nl naar de activiteit “ontdekken op het beleefplein”. Daar kun je geld doneren of je aanmelden voor een helpende hand. “Hopelijk kunnen we snel samen genieten op het beleefplein”, spreekt Elske namens alle bewoners.