Een gedeelte van het team
Een gedeelte van het team Foto: 2022 jos van nunen

Drankenhandel Van Boxmeer: een waar drankenwalhalla

Zakelijk

Sint-Oedenrode - Het pand op de hoek van de Deken van Erpstraat lijkt klein en knus, maar schijn bedriegt. De slijterij van Drankenhandel Van Boxmeer is een groot drankenwalhalla van maar liefst vierhonderd vierkante meter. Het kleine winkeltje groeide uit tot een van de meest exclusieve slijterijen van Nederland met een breed aanbod en gespecialiseerd advies. Het Rooise familiebedrijf verkoopt niet alleen lokaal, maar hun producten gaan heel Europa door.

Sinds 1978 is Drankenhandel Van Boxmeer een begrip in Sint-Oedenrode en omstreken. Ze drukten hun stempel niet alleen in het eigen dorp, maar ook ver daarbuiten. Ruim tien jaar geleden namen Johan en Ilse van Boxmeer officieel het bedrijf over van Johan zijn ouders, waar ze al vele jaren werkten. “De verandering was eigenlijk alleen op papier. Johan zat al langer in de zaak, ik ben er ruim tien jaar geleden ingestapt. Mijn schoonouders zijn nog steeds actief in de winkel”, vertelt Ilse. In tien jaar is veel veranderd. Zo zijn ze zich meer gaan specialiseren en hebben ze meer ervaring en kennis opgedaan. “Je moet je onderscheiden van andere drankenhandels, dat doen wij met de kennis die wij in huis hebben en de specialisatie op onder andere de Single Malt Whisky”, legt de eigenaresse uit. Ze houden nauw de trends in de gaten. De wens van de klant moet natuurlijk in de winkel liggen. “Daar hebben we wel even goed voor gezeten, de vraag van de klanten is het belangrijkst en dat ligt bij ons in de slijterij.” 

Welke producten populair zijn fluctueert. Ilse: “Op dit moment verkopen we meer whisky, mensen willen zich in deze tijd verwennen met iets lekkers. In de zomer verkopen weer meer Limoncello en in de winter Port, het is dus ook deels seizoensgebonden.” De bekwaamheid werpt zijn vruchten af. Ilse en Johan merken dat klanten voornamelijk naar de drankenhandel komen voor hun kennis en persoonlijk advies. “Ook voor speciaal gedestilleerd, cognac, rum en natuurlijk de Single Malt Whisky”, aldus de Rooise ondernemer. Bovendien zijn mensen op zoek naar originele cadeaus voor verjaardagen, relatiegeschenken of kerstpakketten met of zonder foodproducten die bij Van Boxmeer mooi en net zo origineel als de inhoud verpakt worden. Sinds kort weten ook jongere volwassenen de slijterij te vinden, voor bijvoorbeeld bier- of wijnpakketten. “Ook zij willen zich verwennen met speciaal bier, wijn of whisky.”

In al die jaren heeft familie Van Boxmeer een hechte band opgebouwd met haar klanten. Dat is zonder twijfel waar ze het meeste van genieten. “Door de hulp die je kan bieden en het mooie product dat je in huis hebt, kan je mensen écht blij maken. Mensen zoeken bijvoorbeeld een passende wijn bij een gerecht en wij kunnen daar advies in geven. Het geeft veel voldoening als klanten later terugkomen met complimenten over de wijn.”

Deze klanten komen niet alleen uit Sint-Oedenrode, Meierijstad of Son & Breugel, maar uit heel Nederland. Voornamelijk voor de specialisatie in de single malt whisky wordt de slijterij goed bezocht door mensen uit het land. Online richten ze zich voornamelijk op de specials rondom deze whisky. “Dat is alleen maar groeiende. Onze zoon Jan is vorig jaar fulltime komen werken en hij heeft het online gedeelte opgepikt. We zijn een echt familiebedrijf. Momenteel verzenden we door heel Europa en wie weet in de toekomst wel wereldwijd”, is Ilse trots op haar zoon.

Drankenhandel Van Boxmeer is blijven groeien. Zo hebben ze voor de coronatijd de bierhoek vergroot door een stuk van het magazijn erbij te pakken. Hierdoor kregen ze ook meer ruimte voor andere productgroepen. Dat is een ontwikkeling waar de ondernemers trots op zijn. Van buiten lijkt het een klein winkeltje, maar niks is minder waar. Eenmaal binnen wordt men verrast door de gigantische slijterij en het grote, diverse aanbod. “Aan de buitenkant zie je niet wat er binnen gebeurd. Je moet echt binnenlopen om te ondervinden wat we allemaal hebben.” 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding