Afbeelding

Extra maatregelen MKB

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - Het kabinet heeft in de Miljoenennota 2023 een pakket maatregelen aangekondigd voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). De invulling van dit pakket is afgerond.

- Het budget voor de EIA en MIA wordt verhoogd. Dit stimuleert ondernemers om groen te investeren.

- Het wordt aantrekkelijker gemaakt voor ondernemers om te investeren, omdat investeringen in aangewezen bedrijfsmiddelen in 2023 willekeurig mogen worden afgeschreven.

- Stimulering ondernemers om meer te innoveren. Speur- en ontwikkelingswerk wordt goedkoper doordat de fiscale regeling WBSO geïndexeerd wordt.

- Verhoging van de werkkostenregeling (WKR), de vrije ruimte stijgt in 2023 naar 3% over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom. 

- Door de Aof-premie voor kleine werkgevers te verlagen worden de lasten op arbeid verlaagd. Met een tijdelijke verruiming van het lage inkomensvoordeel worden werkgevers tegemoet gekomen in de verhoging van het wettelijk minimumloon (Wml). 

- De voorgenomen structurele verhoging van het mrb-tarief voor bestelauto’s van ondernemers vanaf 2025 niet door.

- De kansspelbelasting wordt met ingang van 1 januari 2023 verhoogd met 0,3%-punt en het tarief van de accijns op rooktabak (shag, pijptabak) met ingang van 1 april 2023 aanvullend verhoogd met € 0,15 per pakje shag (50 gram).

- De TEK is versoepeld. Het percentage energie-intensiviteit wordt 7%. Ook vervalt de drempel. Ondernemers die minder verbruiken dan 5.000 m³ gas of 50.000 KWh elektriciteit hebben zo ook recht op subsidie, mits zij voldoen aan de percentage-eis. 

U kunt ons bellen met uw (korte) vragen op het gebied van het vorenstaande maar ook voor uw administratie fiscaliteit, salarisadministratie en personeelsadvisering. U kunt ons ook vinden op Facebook, Instagram en Linkedin.

Lucy Bax-Koenders RB
Fiscaal adviseur bij Bekkers Advies
www.bekkersadvies.nl