Het complete nieuwe team.
Het complete nieuwe team. Foto: Kim Vulders

Een overdracht uit het boekje

Zakelijk

Sint-Oedenrode - Voor de eerste keer laat Teun zich in de bureaustoel van Joan vallen. “Dit voelt best gek, eigenlijk moet jij hier zitten”, zegt hij een beetje ongemakkelijk tegen Joan. Die vindt het best. Hij ziet het als een symbolische daad die aansluit op het grotere geheel. Op 1 januari 2023 gaan hij en zijn vrouw Maria de aandelen van autogroep Markgraaff overdragen aan Teun en Imke van Acht. Een nieuw tijdperk is inmiddels gestart op het bedrijventerrein van Nijnsel.

Door: Jeroen van de Sande

Met zijn vieren hebben ze besloten om pas later in 2022 met dit nieuws naar buiten te komen maar vanaf het begin van dit jaar was het al geen geheim meer. Hierdoor kon het gehele team langzaam wennen aan de nieuwe situatie. “Dat is een goede zet geweest”, zegt Joan. “Er moest nog zoveel geregeld worden en op deze manier gaf dat de nodige rust.” Bijna een kwart eeuw geleden begon Joan Markgraaff met de autogarage in Nijnsel. Hij nam de zaak in 1999 over van Tinus Renders. “Ik had in Olland samen met mijn vader al een universele garage”, begint de autodealer. “Daar had ik twee bruggen. Op deze locatie vier en een showroom, wat een ruimte! Ik dacht: ‘hoe krijg ik dat allemaal gevuld?’ Nou, dat ging best rap allemaal. Al snel draaiden we behoorlijk goed.” Vlak na de start greep Joan de kans om het volle dealerschap van Suzuki op zich te nemen. “Het was toen al een heel betrouwbaar merk. Nu nog steeds, want wist je dat de consumentenbond de Suzuki op één heeft staan op de lijst van meest betrouwbare auto’s?” Naast Suzuki wordt de werkplaats gevuld met onderhoud aan andere merken.

Overdracht
Autogroep Markgraaff heeft altijd veel gedaan aan klantenbinding door heel persoonlijk te werk te gaan, met veel gevoel. “Onze oudste klant is in de 90 en de jongste 18. We hebben zo’n 3300 klanten met 3700 auto’s in ons systeem staan”, legt Joan uit. Teun en zijn team wachten een mooie uitdaging. Volgens Joan zit er nog rek in. “Ik stop niet op het hoogtepunt. Het bedrijf is nog groeiende. Vooral nu Suzuki met een elektrische lijn komt.” Joan mag dan vinden dat hij niet op het hoogtepunt stopt, maar hij zit er wel krap tegenaan. Bovendien lijkt de overdracht gesmeerd te zijn verlopen. “Het is een overdracht uit het boekje, mag ik wel zeggen”, glimlacht Joan. “Met een voldaan gevoel dragen we het stokje over. Alles is in heel goed overleg gegaan en ik vind het vooral heel fijn dat Teun en Imke het gaan doen met een flink en sterk team. Teun en Imke zijn heel hartelijk en hebben ook dat persoonlijke. Daarom heb ik er alle vertrouwen in dat het goed komt.” Dat de overdracht soepel is verlopen, wil overigens niet zeggen dat Joan er geen moeite mee heeft gehad. “Vooral in het begin vond ik dat wel lastig. Inmiddels zegt Joan dat hij het een plek heeft gegeven. Hij zal nog steeds op de achtergrond betrokken blijven en zijn vrouw Maria blijft werken bij de garage. Dus de connectie zal niet worden doorgeknipt. Daarvoor is het nog te veel eigen.

Best wel spannend
Op de foto is een aanzienlijk team te zien waar Teun en Imke mee gaan werken. Het hele team van Markgraaff is gebleven. “Daar zijn we heel blij mee!” zegt Teun opgetogen. “Afgelopen zomer hebben ze al laten zien dat we op ze kunnen bouwen. Voor de eerste keer hadden we onze verhuurcampers vanaf deze locatie uitgegeven. Het team van Markgraaff stond altijd voor ons klaar wanneer we hulp nodig hadden. Dat was echt mooi om te ervaren.” Teun en Imke blijven vanaf de andere locatie – een paar honderd meter verderop – de klanten bedienen voor auto- en camperschades. De campershowplek, camperverhuur en -verkoop plus de autogarage zijn aan elkaar gekoppeld aan de andere kant van het bedrijventerrein, aan de Nijverheidsweg 24. Het is een ideale zichtlocatie voor de onderneming die Van Acht inmiddels is. Daar hoort ook een verduidelijking bij in het naar buiten treden. “In het nieuwe jaar hebben we drie pijlers die we op een duidelijke wijze gaan laten zien: Van Acht campers, Van Acht garage en Van Acht autoschade”, vervolgt de naamgever. Er gaat natuurlijk veel op ze afkomen in het nieuwe jaar. “Ja, het is best wel spannend, maar het is vooral ook een geweldige uitdaging en met dit sterke team weet ik zeker dat we het gaan redden. Ook is het fijn dat we Joan altijd nog kunnen vragen om adviezen en dat Maria hier blijft werken. Die ervaring blijft dus in huis.”

Gedachtespinsel
Zo is een gedachtespinsel wat Joan ruim een jaar geleden deelde met Teun een overname geworden. “Vanaf het moment dat ik in 2006 met de autoschades ben begonnen, heb ik met Joan gewerkt. Hij is altijd een erg goede klant van mij geweest. Mooi om te zeggen is dat we in al die jaren nooit onenigheid hebben gehad. Er is veel respect over en weer. Omdat onze band altijd goed is geweest, wilde hij mij al in een vroeg stadium vertellen dat hij eraan dacht om de zaak over te dragen. Een dag later al begon ik met omdenken: ‘Zou het iets voor ons zijn?’ Ik startte de gesprekken langzaam op en zo is het balletje gaan rollen.” Joan zag vanaf dag één de absolute meerwaarde voor Teun om deze stap te zetten. “Van Acht biedt straks de meeste mobiliteit onder één dak aan in de verre regio. Want wie heeft er nu campers, autoschade en een autogarage in één?”

Inmiddels zijn de eerste veranderingen al zichtbaar in de garage van Markgraaff, zoals die nu nog heet. Zo hebben de showroom, gangen en kantoren een nieuw plafond en een likje verf gekregen. Het moet een pand worden waar zowel auto-eigenaren als camperaars zich thuis gaan voelen. Wie de komende maanden de veranderingen wil zien, moet er zelf maar eens binnenlopen. Je bent er van harte welkom. Joan weet zeker dat het allemaal goed komt, maar heeft hij nog een advies aan Teun en Imke? “Nee, daar begin ik niet aan. Teun en Imke doen het op hun manier en ook die is goed.”

Afbeelding
Afbeelding