Afbeelding

Overlijden en fiscus

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - Wanneer iemand overlijdt zullen er een aantal belastingzaken moeten worden geregeld. Afhankelijk van de situatie dient er een laatste belastingaangifte Inkomstenbelasting gedaan te worden. Het zogenaamde F-biljet, waarbij F voor Finale staat. Mogelijk dient er een aangifte Erfbelasting te worden gedaan, ook vaak genoemd “Successieaangifte”. Daarnaast zullen toegekende voorlopige aanslagen gewijzigd en/of stopgezet moeten worden. Dit laatste geldt ook voor eventuele toeslagen.

De meeste mensen hebben bezittingen en schulden. Wanneer iemand is overleden worden deze nagelaten aan de erfgenamen. Familierecht, huwelijkse voorwaarden, samenlevingscontract en testament bepalen het aandeel van de erfgenamen in de nalatenschap. Over de verkrijging van dit aandeel kan in sommige gevallen erfbelasting verschuldigd zijn. 

Alhoewel uw hoofd in een situatie van overlijden niet staat naar een aangifte Erfbelasting en/of Inkomstenbelasting moet dit toch gebeuren binnen 8 maanden na overlijden. Ook is het belangrijk te weten wat er in het testament staat en of er richtlijnen in het testament staan waar naar gehandeld moet worden. Met al de hiervoor genoemde zaken kunt u bij ons terecht. Wij hebben vele jaren ervaring in het lezen van testamenten, het verzorgen van de (digitale) aangifte erfbelasting en F-biljet alsmede het wijzigen van toeslagen. 

Het gratis inloopspreekuur voor uw vragen is voorlopig gesloten. U kunt ons in plaats daarvan bellen met uw (korte) vragen op het gebied van fiscaliteit, (salaris)administratie en personeelsadvisering. U kunt ons ook vinden op Facebook, Instagram en Linkedin. Wij helpen u graag! 

Lucy Bax-Koenders RB, fiscaal adviseur bij Bekkers Advies www.bekkersadvies.nl