Tonnie in zijn showroom.
Tonnie in zijn showroom. Foto: Jos van Nunen

“Zie de zon schijnen, ook bij een ander”

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - Voordat je ging samenwonen, wist je misschien echt niet wat witgoed, bruingoed en zelfs grijsgoed was. En kwam je erachter dat een wasmachine witgoed is, een televisie bruingoed en omdat de meeste computers en aanverwanten vroeger grijs van kleur waren, dat ze het grijsgoed noemen. Eigenaren van Roxs Elektro World, Tonnie en Marian Heijmans, weten er alles van. Maar het is niet het enige dat hen drijft. Behalve een eigen winkel zette vooral Tonnie zich al die jaren gepassioneerd in voor het dorp. 

Door: Caroline van der Linden

Roxs Elektro World, bestaat immers al vanaf 1921 en in 1976 namen Tonnie en Marian, de zaak van Toon Roxs over. Sindsdien runnen zij de zaak met veel plezier, kennis en enthousiasme. Samen met hun personeel proberen ze iedereen te voorzien van goed en eerlijk advies en is snelle adequate service daarbij erg belangrijk. Ze verkopen, bezorgen en in veel gevallen installeren ze hun producten bij de mensen thuis, met hun eigen vakkundige technische dienst. Met een ruim assortiment in audio/video apparatuur, wasmachines, klein huishoudelijke apparaten, onderdelen en accessoires, is er altijd voldoende keus voor iedereen. Tonnie en Marian zijn inmiddels allebei 64 en toevallig de dag van dit interview maar liefst 45 jaar getrouwd en al die jaren al een sterk duo in de zaak. Terwijl ik met hen in gesprek ben, neemt Marian de bloemen in ontvangst, die haar man Tonnie met liefde voor haar heeft laten bezorgen. Nog steeds kunnen ze het goed met elkaar vinden. “En dat wil toch wel wat zeggen”, laat Tonnie weten. “Na zoveel jaren samenwerken. We hopen allebei 94 te worden, zodat we onze 75-jarige bruiloft nog kunnen vieren. Maar voor nu zullen we maar genieten van de dag van vandaag.

Al vier decennia lang adviseren ze Sint-Oedenrode, op het gebied van witgoed en bruingoed. Ze maakten de opkomst en ondergang van allerlei producten van dichtbij mee. Die telkens weer vervangen werden door iets revolutionairs. Volgend jaar is de winkel honderd jaar in ons dorp gevestigd. Dat is natuurlijk iets unieks.

Maar naast de toonaangevende winkel die Tonnie en Marian samen runnen en waar de meeste Rooienaren en daarbuiten hen waarschijnlijk van kennen, zet Tonnie zich al jarenlang in, voor onze Rooise gemeenschap. Hoog tijd dus, om hem toch nog wat beter te leren kennen. Tonnie, geboren en getogen in Boskant is een echte Rooienaar. Na zijn jeugd doorgebracht te hebben in zijn geboortedorp, vestigde hij zich lange tijd samen met zijn vrouw boven de winkel en is inmiddels weer teruggekeerd naar zijn ouderlijk huis in Boskant. Waar de volgende generatie, zijn oudste zoon met schoondochter binnenkort hun woning betrekken en Tonnie en Marian naar een mantelzorgwoning gaan. Het is dan ook de bedoeling dat hij er samen met zijn vrouw oud kan worden. Met een naast wonende schoondochter als arts, zijn in ieder geval alle voorzieningen getroffen om dit hopelijk waar te kunnen maken. “Dat heeft wel iets toch”, zegt Tonnie. Een mooi vooruitzicht dus, waar hij duidelijk al van geniet.

Tonnie begon ooit op de LTS en verdiepte zich in de elektronica. Toen hij op zestienjarige leeftijd van school af kwam, ging hij aan de slag bij Bouwmaterialen Hulsen, tegenwoordig Kluswijs. Hij bouwde het mee op en deed veel ervaring in de winkel op. Dit beviel hem prima, maar zijn vader vond echter dat er meer potentie in zijn zoon zat en stimuleerde hem iets anders te gaan doen. Zijn vader stapte naar Toon Roxs, destijds eigenaar van het huidige Roxs Elektro World en zei: “Goh, Toon, hedde gè gin werruk vur onze jonge?” Hij zocht nog wel iemand, Tonnie draaide op proef mee en is er nooit meer weggegaan. Hij kreeg verkering met Marian en na verloop van tijd werd hem op negentienjarige leeftijd, gevraagd of hij interesse had, de winkel over te nemen. Een prachtig aanbod, waar hij vol overgave instapte. Zijn vrouw Marian bleef nog enige tijd als verpleegkundige aan het werk, maar uiteindelijk is ook zij er ingerold. Het bedrijf groeide gestaag en na een aantal verbouwingen en het openen van zelfs een aantal nieuwe filialen, inmiddels weer overgenomen, maar met nog steeds een goede samenwerking, werden er mooie stappen gemaakt. Roxs Elektro World sloot zich aan bij een grote inkooporganisatie, voorheen AMCO en later Euronics en neemt hierdoor tot op heden deel in de grootste inkooporganisatie van Nederland. Producten kunnen hierdoor voor een goede prijs worden ingekocht en tevens voor een goede prijs weer verkocht worden. Met daarnaast de persoonlijke benadering, het vertrouwde om in je eigen omgeving iets te kunnen kopen en de kwaliteitsproducten, is Roxs Elektro World, tot op de dag van vandaag een begrip in Rooi.

“Van iedere honderd euro die door een Rooienaar verdiend wordt, wordt er zeventig procent ook weer in Rooi uitgegeven.”

Maar alsof Tonnie het hiermee niet druk genoeg heeft, zet hij zich al jaren in voor onze gemeenschap. En dat begon al op veertienjarige leeftijd. Zijn zus zat in Boskant bij de leiding van de instuif en had de taak op hem te passen: “Weet je wat, ga maar mee”, zei ze. Regelmatig ging dat zo, dus kwam Tonnie er steeds vaker. Toen de oudere garde stopte, was hij er inmiddels al aardig ingegroeid, en kwam al snel in de leiding van de instuif terecht. “Samen met een groep leeftijdsgenoten, waarmee ik nog steeds bevriend ben, leidden we het een jaartje of vijf”, vertelt Tonnie. “Op zondagavond was er vertier in “de Beat Hut”, zoals wij het noemde. We maakten er een discotheek van, zonder enige druppel drank, met limonade en cola. Heel wat stelletjes zijn er destijds ontstaan.” Tot aan zijn trouwen vervulde hij nog de taak van misdienaar en acoliet, waardoor hij ook de kerk van dienst kon zijn en sloot zich later als ondernemer aan bij Rooi 2000. Tijdens vergaderingen had hij regelmatig het hoogste woord. Hij kwam met kritische vragen of kort en bondige samenvattingen, van de dingen die besproken werden. Er werd hem dan ook aangeraden in het bestuur te gaan. “Ik had zoveel te vertellen en zoveel vragen, dat ik ze dan ook maar net zo goed zelf kon beantwoorden”, lacht Tonnie. Zo gezegd zo gedaan kwam hij in het bestuur en werd later voorzitter. Er zijn inmiddels mooie dingen uit ontstaan, zoals het meest bekende spaarsysteem van ons dorp “Natuurlijk! Sint-Oedenrode”.

Daarnaast maakt hij zich al jaren verdienstelijk als bestuurslid bij het Centrummanagement en trekt hij mede de kar voor de organisatie van de Jaarmarkt en Winterbraderie. Waarbij de Jaarmarkt al jaren een succesformule is, is dat bij de Winterbraderie nog niet zo gemakkelijk. “Ideeën zijn er genoeg”, zegt de ondernemer. “Maar m’n vader zei wel altijd: “Ge moet uurst geld hebbe, vur dè ge ’t uit kunt gève.” Deze wijze les neemt hij dan ook mee in de besluiten.

Tonnie ziet veel potentie bij de middenstand. “De fysieke winkel vervult en zal naar mijn mening een belangrijke rol blijven vervullen in de samenleving. We moeten er wel goed op letten dat het blijft voldoen aan de vraag van de consument. Ik zie ook dat de saamhorigheid onder de winkeleigenaren vroeger groter was. We zijn nu toch vaak net iets te individueel bezig”, vind ik zelf. “We moeten niet vergeten dat samenwerken een kracht is. Zo is ons spaarsysteem dan ook een middel om samen Rooi op de kaart te houden. Dat blijkt ook, want diverse onderzoeken tonen aan dat in ons dorp de consument het meest besteedt. Van iedere honderd euro die door een Rooienaar verdiend wordt, wordt er zeventig procent ook weer in Rooi uitgegeven. Dat is enorm veel en is natuurlijk geweldig. Dat doen we samen en gunnen we elkaar toch maar. Het motto: “Wees loyaal, koop lokaal”, is in ons dorp dus niet zomaar een kreet. Daar mogen we met z’n allen echt trots op zijn. Als ik naar de omheen liggende dorpen kijk, is dat percentage veel en veel lager. Dat heeft te maken met ons spaarsysteem. Dat zorgt natuurlijk voor verbinding, maar daarnaast is het van belang dat het winkelgebied er netjes uitziet. Veel omliggende dorpen zijn jaloers op ons centrum. Een goede samenwerking tussen de horeca speelt hierbij tevens een belangrijke rol. Ook voor hen geldt, samenwerking is kracht, want kracht maakt macht. Dat is de kern van alles en mogen we ons naar mijn idee nog meer realiseren, dan we nu doen. Zie de zon schijnen, ook bij een ander, daar worden we allemaal beter van. En zeker in deze tijd, moeten we samen sterk staan”, laat Tonnie weten.

Hoewel deze ondernemer in hard en nieren zich al jaren sterk maakt om dit te bewerkstelligen, heeft hij ook nog tijd om zich in te zetten als voorzitter van carnavalsvereniging “de Klotjes” en is hij al zo’n veertig jaar actief als scheidsrechter bij de korfbalvereniging. Vroeger van Boskant en inmiddels door de samenvoeging met Concordia, bij KV Rooi. Hij ging toch op zondag mee naar het korfballen van zijn vrouw, dus kon hij net zo goed fluiten, vond hij zelf. Met een officieel scheidsrechtersdiploma op zak, stond hij jaren lang voor dag en dauw, tot op de dag van vandaag toe, op het veld, om het spel van de dames in goede banen te leiden. Waar hij de tijd vandaan haalt, weet hij zelf ook niet zo goed, “maar als je jong bent, kun je veel”, zegt hij resoluut. En jong voelt hij zich nog steeds. “Waar ik trots op ben, is dat mijn kinderen de inzet voor de gemeenschap voortzetten, van lid van het bestuur van de badmintonclub, betrokkenheid bij de organisatie van het jeugdcarnaval, taken vervullen bij de voetbalclub of bij de Zevensprong. Ik vind het ook een beetje een maatschappelijke verplichting dat je je inzet voor andere mensen, dat je niet alleen aan jezelf denkt. En daarnaast is het een creatieve en emotionele uitlaatklep, dus zeker een gezonde inspanning.” Met nog zo’n 33 jaar inzet bij de vrijwillige brandweer eraan toegevoegd, heeft hij dus duidelijk zijn steentje bijgedragen en wanneer hij in goede gezondheid blijft, zal hij dat volgens eigen zeggen, graag blijven doen.

En hoe het verder gaat met de zaak? Er is binnen het gezin geen opvolger. “We zijn natuurlijk wel op zoek, want ik laat het niet gebeuren dat deze winkel uit Rooi verdwijnt. En potentie heeft het genoeg. Want wie wil er nou niet zo’n prachtig pand, met een toekomstige Albert Heijn als overbuurman”, lacht Tonnie. “Maar voor nu ga ik nog iedere dag met veel plezier naar mijn werk en wil ik me blijven inzetten voor ons mooie dorp. Samen staan we sterk, dus voorlopig haak ik nog niet af.”